5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Rusija uvodi sankcije za zemlje i pojedince koji rehabilituju fašizam

MOSKVA – Rusija namjerava da uvede sankcije svim zemljama čija zvanična politika rehabilituje nacizam i nacističke prestupnike.

Predloženo je uvođenje personalnih sankcije prema konkretnim licima, ali i ekonomskih sankcija prema državi koja takvu politiku vodi.

Savjet Federacije Rusije upozorava da svi pokušaji da se krivica za Drugi svjetski rat prebaci na Rusiju ugrožavaju nacionalnu bezbjednost, saradnju sa evropskim zemljama i međunarodnu stabilnost.

Savjet predlaže uvođenje sankcija, a Gornji dom ruskog parlamenta dinijeće konačnu odluku.

Ni nakon 70 godina od pobjede nad fašizmom ne jenjavaju pokušaji nekih manjih evropskih zemalja da se istorija falsifikuje, iako je poznato da te zemlje ne bi imale suverenitet da je Hitler pobijedio – navode predlagači sankcija.

Politika falsifikovanja istorijskih činjenica vodi ka unipolarizaciji svjetskog poretka.

Treba stati na put svim zapadnim političkim strukturama koje teže ka uspostavljanju novog svjetskog poretka, uprkos onome što se desilo nakon završetka Drugog svjetskog rata, navodi se u dokumentu.

Savjet Ruske Federacije predlaže da se preduzmu neophodne mere kako bi se umanjile rusofobija i antisovjetska propaganda, koja su, kako se ocjenjuje, sve prisutnije u evropskim zemljama.

Poslanici Gornjeg doma ruskog parlamenta veoma su zabrinuti što se upravo u nekim evropskim zemljama, u kojima su nekada na vlasti bili fašisti, sve manje pruža otpor pokušajima da se nacizam rehabilituje – navode ruski mediji.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se