20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Rusi žele da liječe Ratka Mladića u Moskvi?

ZAGREB – Rusija preduzima tajnu akciju kako bi, bar privremeno, izvukla haškog optuženika Ratka Mladića iz ševeningenskog zatvora i dovela ga na liječenje u Moskvu, piše moskovski list „Istina“.

Naime, nedavno su u posjetu Mladiću u Hagu bili Jelena Guskova, članica Ruske akademije nauka poznata po naklonjenosti Srbima i poslanik u ruskoj Dumi Pavel Dorohin, koji predvodi ruski Komitet za zaštitu generala Mladića.

Kako prenosi zagrebački „Jutarnji list“ pisanje moskovske štampe, oni su sa vođstvom Haškog suda dogovorili da sredinom juna u Holandiju doputuje grupa ruskih ljekara koji bi pregledali Ratka Mladića i pripremili ga da najkasnije u avgustu bude prebačen u Moskvu na liječenje.

Inače, ruski mediji pišu da je Mladić teško bolestan. Suđenje je već više puta prekidano zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Kako je kazao Pavel Dorohin, Mladić bi na liječenju u Moskvi boravio najmanje mjesec dana, a Rusija bi, kako se čini, garantovala za njegov transport i kasniji povratak u haški pritvor.

Ovo nije prvi takav pokušaj da Mladić bude „izvučen“ na liječenje u Moskvu, a Rusija čak o tome vodi pregovore s predstavnicima NATO.

Sagovornik nedjeljnika „Istina“ kaže da su to praktično jedini pregovori Rusije i NATO saveza otkad su zbog ukrajinske krize odnosi Moskve i Zapada pali na najniži, gotovo hladnoratovski nivo.

Dorohin je kazao da „operacija Mladićevog prebacivanja u Moskvu nije samo zdravstvene prirode, nego i vrlo delikatno političko pitanje“.

Po njegovim riječima, u akciju dovođenja Mladića na oporavak u Moskvu uključio se i ruski predsjednik Vladimir Putin ali „i neki drugi strani državnici“.

Dorohin je ispričao da je razgovarao sa nekoliko predstavnika Haškog suda, koji „nisu neskloni“ da Mladić otputuje na liječenje u Moskvu, ali odluka će zavisiti i od ljekarskog pregleda.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se