18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Rama: Ima razlika, Vučić: Razlika je Kosovo

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Tirani poslije sastanka sa albanskim kolegom Edijem Ramom da je razlika Srbije i Albanije stav o Kosovu.

Prethodno je Rama rekao da Srbija i Albanija imaju različite stavove „u nekim stvarima“, ali da su zajednički za mir.

“Nismo razgovarali samo o diplomatiji, govorili smo o razvoju turizma i kako da motivišemo građane Srbije da dođu u Tiranu i obrnuto. Na dobrom smo putu, moramo da radimo na tome. Činjenica je da nismo saglasni po pitanju KiM. Srbija tretira Kosovo i Metohiju kao svoj sastavni deo, dok Albanija tretira Kosovo kao nezavisnu državu. Razmišljamo drugačije, govorimo drugačije, ali problemi se ne rešavaju ratom, već dijalogom“, rekao je Vučić.

On je takođe istakao da je ponosan što je prvi srpski premijer koji je došao u zvaničnu posjetu Tirani.

“Došao sam ovde u ime građana Srbije“, dodao je Vučić.

Predsjednik Vlade Srbije je rekao da Srbija i Albanija imaju veoma dobre odnose, bolje nego ikada i da se nada da će se u budućnosti oni popraviti.

“Sa Ramom sam se sastao nekoliko puta širom sveta i uvek smo razgovarali otvoreno čak i kad se nismo razumeli. Uveren sam da su naši odnosi značajni za Zapadni Balkan“, naveo je Vučić, a prenosi B92.

Vučić i Rama su prije pojavljivanja pred novinarima obavili razgovor u četiri oka, a domaćin posjete je rekao da su dvije zemlje ključne za mir u regionu.

„To što imamo različite stavove oko nekih stvari ne znači da nismo svjesni činjenice da dvije zemlje igraju značajnu ulogu u očuvanja mira“, rekao je Rama.

Rama je rekao da je Kosovo i dalje važna tema za odnose Srbije i Albanije, naveo da vrednuje dijalog Beograda i Prištine i da ga vidi kao vrata za otvaranje novog poglavlja u odnosima između Srbije i Albanije.

“Vjerujem da će ova 24 sata koje će premijer Srbije provesti u Tirani biti inicijativa da građani Srbije u budućnosti češće dolaze u Albaniju, naročito tokom predstojećeg leta. Mi smo mali i zajedno moramo da uložimo napor da poboljšamo našu ekonomiju“, rekao je Rama.

Rama izjavio je da se pruža mogućnost Albancima i Srbima da za dobrobit svojih zemalja i čitavog regiona urade ono što su Nijemaci uradili za sebe poslije Drugog svjetskog rata.

On je rekao da vjeruje da će zajedno uspjeti da unaprijede odnose i dalje sprovode agendu za region bez granica, te da će doprinijeti uklanjanju barijera u trgovini, kulturi i nauci.

„Nadam se da ćemo zajedno krenuti dalje na putu ka EU. Imamo mnogo toga zajedničkog što može da doprinese napretku naših zemalja“, rekao je albanski premijer.

Vučić je dočekan uz najviše državne počasti u Tirani, a poslije ceremonije je otišao na sastanak sa Ramom koji je trajao oko sat vremena.

Prva posjeta srpskog premijera Albaniji u istoriji počela je intoniranjem himne „Bože pravde“ uz razvijenu srpsku zastavu, a Vučića je prethodno na aerodromu dočekao zamjenik premijera Niko Peljesi.

Kako javlja reporter B92, Tirana je potpuno blokirana zbog posjete srpskog premijera. Vozilo u kome su bili Vučić i njegova pratnja sprovedeno je od aerodroma kroz grad uz visoke mjere obezbjeđenja i pratnju vojnog helikoptera, a na svakih 50 metara stoje policajci.

Sastanak sa Ramom je počeo prije 12 časova, a Vučić će nakon toga razgovarati i sa predsjednikom Bujarom Nišanijem, zatim predsjednikom parlamenta Iljirom Metom i gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom.

Vučić je uoči posjete poručio da Srbija želi dobre odnose sa Tiranom, dok je Rama rekao da bi Srbija i Albanija na Balkanu trebalo da budu ono što su Francuska i Njemačka bili u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Vučić će prvog dana posjete razgovarati sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji, a drugog dana će učestvovati na Ekonomskom forumu „Vienna Economic Forum – Tirana Talks 2015“, na kome će biti i premijeri iz regiona.

Sa Vučićem u Albaniji boravi i ministarka Zorana Mihajlović, što je svojevrsna potvrda saznanja da će jedna od ključnih tema razgovora biti veliki infrastrukturni projekti Srbije i Albanije.

via Rama: Ima razlika, Vučić: Razlika je Kosovo – Ex -Yu – Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se