4.4 C
Zvornik
05. октобра 2022.

PRODAJETE SVOJ STARI TELEFON: Evo što prije morate učiniti

Nedavno ste prodali svoj stari smartphone i potom su se počele događati čudne stvari: stižu vam računi iako ništa niste kupili, a vaši poznanici primaju mejlove koje niste napisali ili u najgorem slučaju – vaše se privatne fotografije pojave negdje na internetu.

Kako biste bili sigurni da se to neće dogoditi, morate temeljito izbrisati sve podatke iz memorije prije nego što prodate ili poklonite pametni telefon, tablet ili računar.

„Mnogi korisnici nisu svjesni toga da je u telefonu pohranjeno mnogo njihovih privatnih podataka“, kaže stručnjak za zaštitu podataka Rajner Sajdlic.

Informacije koje se mogu pronaći u memoriji pametnih telefona obično uključuju osjetljive lozinke za internetsku kupovinu ili pristup e-mailu, adrese i telefonske brojeve prijatelja i privatne fotografije. Ako je u pitanju službeni telefon onda pohranjeni mogu biti i važni korporativni podaci.

Ništa od toga ne bi smjelo doći u ruke treće strane.

Problem je u tome što operativni sustavi pametnih telefona obično nemaju mogućnost potpunog brisanja podataka. Njihovo brisanje najčešće znači samo to da su podaci izbrisani iz sadržaja memorije i da je prostor koji su zauzimali postao slobodan kako bi se ondje zapisalo nešto drugo. Ali korisnik ne može znati je li preko tog ‘filea’ zaista upisan novi sadržaj.

„Postoje softverski programi koji vraćaju izbrisane podatke“, kaže Sajdlic. „Ono što je samo izbrisano lako se može vratiti“.

Kako biste bili sigurni da su svi podaci uklonjeni, memoriju treba očistiti nekoliko puta, za što postoje programi koji se mogu ‘skinuti’ u onlajn prodavnicama aplikacija.

Za one koji ne žele trošiti novac, postoji i ‘uradi sam’ metoda. Pametni telefon najprije treba vratiti na tfabričke postavke, zatim upaliti video kameru i snimati bjelinu zida dok se memorija potpuno ne ispuni.

Ista pravila koja vrijede za pametne telefone vrijede i za tablete i računara.

Konačna i najradikalnija metoda osiguranja da privatni podaci neće pasti u krive ruke jeste fizičko uništenje tvrdog diska ili memorijskog čipa.

„Onaj ko želi biti u potpunosti siguran, trebao bi potpuno uništiti memoriju“, naglašava Sajdlic. To vrijedi i za uređaje koji se više nikada neće uključiti.

Dakle, čekić ili bušilicu u ruke. Međutim, je li to sve vrijedno takve gnjavaže? Apsolutno, kaže Sajdlic. Dovoljno je da samo jedna slobodnija fotografija iz mladosti ispliva godinama kasnije i uništi vam razgovor za posao.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se