23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Predstavljen mural na zgradi zvorničke Pošte, pozorišna predstava kao poklon Ljubovije

ZVORNIK – U okviru obilježavanja Dana opštine Zvornik sinoć je na zgradi zvorničke Pošte predstavljen mural posvećen filmu „Otac na službenom putu“ proslavljenog režisera Emira Kusturice koji je sniman u Zvorniku. Ovaj film prije 30 godina nagrađen je Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Kanu, bio je nominovan za nagradu Oskar i dobio Gran pri od strane međunarodne kritike za najbolji film iste godine

Ideja za ovaj projekat potekla je od Svetosavske omladinske zajednice, dobio je podršku Opštine Zvornik, a realizator je bila Slikarska radionica „Paleta“.

Predsjednik SOZ Stanislav Tomić rekao je da su ovim projektom željeli da očuvaju sjećanje na snimanje ovog firma u Zvorniku i obilježi 30 godina od dobijanja prestižne filmske nagrade u Kanu.

– Napisali smo projekat imajući u vidu činjenicu da je ovaj film sniman u Zvorniku, a da u našem gradu apsolutno nema nikakvog obilježja o tome. S druge strane, Zvornik nema tu neku turističku prepoznatljivost, zbog čega se kod mene i rodila ideja za ovako nešto. Konkurisao sam kod opštine Zvornik koja je imala sluha i koja nam je pokrovitelj i ja joj se ovom prilikom zahvaljujem, kao i „Poštama Srpske“ koje su dale saglanost da slike ovdje postavimo – rekao je Tomić.

On je dodao da je mjestu gdje se slike nalaze dao ime Trg pobjednika Kanskog festivala sa željom da to bude mjesto koje je prepoznatljivo.

– Ovo bi trebalo da bude jedno interaktivno mjesto i ja bih kao građanin volio da mladi ljudi kažu sastaćemo se na Trgu pobjednika Kanskog festivala, a da i oni koji dolaze u Zvornik obrate pažnju i znaju da je ovaj grad nekada bio interesantan i režiserima koji su dobijali tako prestižne nagrade – istakao je Tomić.

On se zahvalio „Paleti“ koja je, kako je rekao, njihovu ideju na sjajan način sprovela u djelo.

Slikar Jovo Lalić, koji je osnivač „Palete“, podsjetio je da Slikarska radionica radi već 12 godina te da se bavi, osim štafelajskim i vaninstitucionalnim, odnosno štafelajskim slikarstvom.

Slike su uradili Lalić sa članovima „Palete“ Spomenkom Đekićem i braćom Miljanom i Radanom Ilićem.

„Profesionalac“ poklon Ljubovije Zvorniku

Sinoć je okviru manifestacije „Dani opštine Zvornik“ u zvorničkom Domu omladine odigrana pozorišna predstava „Profesionalac“, amaterskog pozorišta „Aleksandar Joković“ iz Ljubovije.

Ova predstava je odigrana kao poklon predstava opštine Ljubovija i ljubovijske biblioteke, u sklopu koje postoji pozorište „Aleksandar Jokovi“.

Po završetku predstave, direktor Doma omladine Zvornik, Đorđe Deurić poklonio je ljubovijskoj biblioteci „Milovan Glišić“ i pozorištu, fotografiju Zvornika u znak zahvalnosti. Poklon je primio Milojko Ivanović, direktor biblioteke „Milovan Glišić“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se