4.4 C
Zvornik
28. фебруар 2024.

Poštovati entitetsko uređenje BiH

SARAJEVO – Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić upozorio je danas da će, ukoliko četvrti zamjenik glavnog tužioca BiH ne bude izabran sa teritorije Republike Srpske, ponovo biti doveden u pitanje kredibilitet Tužilaštva BiH.

„Ovih dana aktuelizovana je procedura izbora četvrtog zamjenika glavnog tužioca BiH, i Visoki sudski i tužilački savjet BiH trebalo bi da donese tu odluku. S obzirom da su sadašnja tri zamjenika iz Federacije BiH, sasvim bi logično bilo da se poštuje entitetsko uređenje BiH i da četvrti zamjenik glavnog tužioca bude izabran sa područja Republike Srpske“, rekao je Špirić Srni.

On smatra da ne bi bilo dobro da se donese drugačija odluka, jer će svaka druga odluka podrivati kredibilitet Tužilaštva BiH, o čemu se posljednjih dana mnogo govori. „I zato mislim da, ukoliko se ne bude na visini zadatka, svako drugo rješenje biće nelogično i nije u interesu ni Tužilaštva ni građana BiH“, istakao je Špirić.

Na pitanje da li već sada ima određena saznanja o mogućem narušavanju nacionalnog i entitetskog balansa u ovoj pravosudnoj instituciji, Špirić je naveo da nema takve informacije, ali da jednostavno upozorava na tu mogućnost, pošto je „u BiH sve moguće“.

„Može se desiti, takođe, da predloženi kadrovi ne zadovoljavaju potrebne kriterijume, pa zbog toga ponavljam da ne bi bilo dobro da bude donesena drugačija odluka, jer bi se radilo o odluci koja podriva kredibilitet Tužilaštva BiH“, zaključio je Špirić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se