18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Ponosna majka na grobu sina

MILIĆI – Ruskinja Nina Petrovna Mjazina, majka ruskog dobrovoljca Olega Stanislavoviča Ktitarjenka, koji je poginuo 1995. godine kao pripadnik Vojske Republike Srpske /VRS/, danas je posjetila novo gradsko groblje u Milićima gdje je Oleg sahranjen, da bi zapalila svijeću za pokoj duše poginulog sina i prisustvovala pomenu koji je služio sveštenik LJubiša Vujičić.

Punih 16 godina nakon završetka rata ova ponosna majka nije znala šta se desilo sa Olegom, a potvrdu o njegovoj smrti dobila je kada je vidjela njegovo ime na spisku poginulih koji je objavljen u u knjizi Olega Valjeckog „Beli vukovi – Srpski dnevnik ruskog dobrovoljca 1993-1999.“.

Petrovna je novinarima izjavila da je Oleg u Republiku Srpsku došao u oktobru 1994. godine iz Donjecka da bi zaštitio pravoslavni narod.

„U aprilu 1995. godine bio je ranjen i tada je došao kući na odmor. Dok je bio kući predlagala sam mu da se ne vraća, međutim on je bio odlučan da se vrati, jer je tako obećao svojim drugovima“, rekla je Nina Petrovna.

Nakon završetka rata Nina je odlučila da dođe u Republiku Srpsku i uvjeri se šta se dogodilo sa njenim sinom. Saznala je da se Oleg prilikom dolaska u Srpsku prijavio kao Oleg Slavin. Već tada je, po prezimenu, pretpostavljala da je to njen sin jer je Slavin bio nadimak Olegova oca.

Na spomeniku na milićkom groblju upisano je i prezime Slavin.

„Da bi se uvjerila da se radi o mom sinu zatražila sam da se obavi DNK-a analiza, prethodno dobivši dozvolu od sveštenika. Analiza je pokazala da se radi o mom sinu“, kaže Nina Petrovna.

Ona je rekla da je ponosna na svog sina i veoma je blizu odluke da se preseli u Republiku Srpsku i s tim ciljem počela je u Bijeljini da uči srpski jezik.

„U Republici Srpskoj sam već četvrti put i željela bih da budem što bliže ovom narodu, da osjetim njegovu kulturu. Ovdje gdje god da krenem okružena sam toplinom i pažnjom i na tome sam vam zahvalna“, rekla je Nina Petrovna.

Današnjoj komemoraciji u Milićima prisistvovali su i predsjednik milićke Skupštine Zoran Kipić, predsjednik Boračke organizacije Milići Dragoljub Đuričić, te sekretar bijeljinskog Udruženja građana srpsko-ruskog prijateljstva „Zavet“ Slobodan Trifković.

Učesnici komemoracije posjetili su i spomen sobu milićkim borcima Vojske Republike Srpske poginulim u proteklom ratu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se