20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Pakao na zemlji: U Indiji se tope ulice, od vrućina umrlo 1.400 ljudi (foto)

Toplotni talas koji je zahvatio Indiju odnio je najmanje 1.371 život, a temperatura u pojedinim dijelovima zemlje i dalje premašuje nevjerovatnih 47 stepeni Celzijusa.

Vlasti su poništile odsustva svih ljekara kako bi pojačale zbrinjavanje stanovništva, piše Blic.

Maj i jun važe za najtoplije mjesece u Indiji, a meteorolozi kažu da je broj dana sa temperaturom blizu 45 stepeni znatno povećan u proteklih 15 godina.

Najteže je pogođena država Andhra Pradeš, na jugoistogu Indije, kao i obližnja Telangana. Većina žrtava su starije osobe i radnici koji su doživjeli toplotni udar ili su dehidrirali.

U Andra Pradešu stradale su najmanje 852 osobe, a u susjednoj Telengani broj žrtava je najmanje 266, izjavio je zvaničnik iz odjeljenja za reagovanja na katastrofe Bambal Ram Mina.

Vlasti su pozvale građane da ne izlaze napolje u toku dana kako bi izbjegli najtopliji i ujedno najopasniji period vremena.

Toplotni talas traje već šest dana u oblastima na jugu zemlje, što je dvostruko duže od uobičajenog perioda.

Juče je u nekim oblastima temperatura dostigla 50 stepeni Celzijusa stepeni, potvrdili su indijski zvaničnici.

Javne službe apeluju da se pije dosta vode i izbjegava izlazak napolje u najtoplijim dijelovima dana.

Topli i suvi vjetrovi zahvatili u i Nju Delhi, kao i veći dio sjevernog i centralnog dijela Indije. U velikim gradovima su primjetne gužve oko štandova na kojima se prodaju hladni voćni sokovi i voda.

Meteorolozi najavljuju da će toplotni talas potrajati najmanje još nedjelju dana.

Prve monsunske kiše, koje će donijeti malo osvježenja, očekuju se u prvoj nedjelji juna u južnoj državi Kerala. Sezona monsuna traje do septembra i postepeno zahvata cijelu Indiju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se