20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Nevjerovatni savjeti za brak jednog tek razvedenog muškarca: “Učinite da se osjeća kao kraljica!”

Napisao na svom Facebook profilu Gerald Rogers, motivacioni govornik i “svježe” razveden muškarac. Ova njegova lista na Facebooku je podijeljena više od 130.000 puta, ima više od 28.000 ‘lajkova’ i na stotine komentara.

Ne bi inače očekivali da će razvedeni muškarac davati dobre savjete o tome kako biti dobar muž, ali ovaj muškarac je prošao kroz dovoljno teškoća da zna za što je vrijedno boriti se. Pročitajte ispod njegovih 20 mudrih savjeta za brak.

Savjeti za brak za koje bih volio da su mi rekli

Očito nisam stručnjak za veze. Ali postoji nešto u vezi mog razvoda koji se završava ove nedelje što mi daje perspektivu na stvari za koje bih volio da sam ih drugačije učinio… nakon što sam izgubio ženu koju sam volio i brak od skoro 16 godina, evo savjeta za koje bih volio da mi ih je neko rekao:

1. Nikada se nemojte prestati udvarati. Nikada nemojte prestati izlaziti na sastanke. Nikada nemojte uzeti tu ženu zdravo za gotovo. Kada ste je pitali hoće li se udati za vas, obećali ste da ćete biti onaj muškarac koji će vladati njenim srcem i žestoko ga štititi. Ovo je najvažnije i najsvetije blago koje će vam ikada biti povjereno. Ona je odabrala vas. Nikada nemojte to zaboraviti, i nikada nemojte biti lijeni u svojoj ljubavi.

2. Štitite svoje srce. Kao što ste obećali da ćete biti zaštitnik njenog srca, morate čuvati i svoje sa istim oprezom. Volite se potpuno, volite svijet otvoreno, ali postoji posebno mjesto u vašem srcu gdje niko ne smije ući osim vaše žene. Držite to mjesto uvijek spremno da je primite i pozovete unutra i odbijajte dopustiti bilo kome ili bilo čemu da uđe tu.

3. Zaljubljujte se ponovo i ponovo i ponovo. Stalno ćete se mijenjati. Niste ista osoba koja ste bili kada ste se vjenčali i za pet godina nećete biti ista osoba koja ste danas. Promjena će doći i u tome morate ponovno odabrati jedno drugog svakodnevno. Ona ne mora ostati s vama, i ako se ne brinete o njenom srcu, ona može dati to srce nekome drugome ili ga potpuno zatvoriti i možda ga nećete više nikada moći dobiti natrag. Uvijek se borite da dobijete njenu ljubav kao što ste to činili kad ste joj se udvarali.

4. Uvijek vidite ono najbolje u njoj. Usredsredite se samo na ono što volite. Ono na što se usredsredite će se pojačati. Ako se usredsredite na ono što vam smeta, samo ćete vidjeti razloge da vam smeta. Ako se usredsredite na ono što volite, ne možete sebi pomoći i bićete obuzeti ljubavi. Usredsredite se toliko da više ne vidite ništa osim ljubavi i da znate bez sumnje da ste najsretniji muškarac na svijetu jer imate ovu ženu za svoju suprugu.

5. Vaš posao nije da je mijenjate ili popravljate… vaš posao je da je volite onakvu kakva je bez očekivanja da će se ikada promijeniti. I ako se promijeni, volite ono što postane, bilo to ono što ste željeli ili ne.

6. Preuzmite potpunu odgovornost za svoje emocije. Nije posao vaše žene da vas čini srećnima i ne može vas napraviti tužnim. Odgovorni ste za pronalaženje vlastite sreće i kroz to vaša radost će se prenijeti na vašu vezu i ljubav.

7. Nikada nemojte kriviti svoju ženu ako ste frustrirani ili ljuti na nju, to se događa jer izaziva nešto u vama. To su vaše emocije i vaša odgovornost. Kada osjetite te emocije uzmite vremena da se vratite sadašnjosti i pogledate unutar vas i shvatite što je to u vama nešto što traži da bude izliječeno. Osjetili ste privlačnost prema ovoj ženi jer je ona bila osoba koja je najbolje aktivirala vaše rane iz djetinjstva na najbolniji način da ih možete izliječiti… kada izliječite sebe, više nećete biti izazvani njom i pitate ćete se zašto ste ikada bili.

8. Dopustite svojoj ženi da samo bude. Kada je tužna ili uzrujana, nije vaš posao da je popravite, vaš posao je da je zagrlite i date do znanja da je u redu. Neka zna da je čujete i da je ona važna i da ste vi stub na koji se uvijek može nasloniti. Ženski duh je sklon promjeni i emociji i kao oluja, njene emocije će dolaziti i dolaziti i ako vi ostanete snažni i ne osuđujete, ona će vam vjerovati i otvoriti vam svoju dušu… nemojte bježati kada je uzrujana. Ostanite prisutni i snažni i dajte joj do znanja da ne idete nigdje. Slušajte što ustvari govori iza riječi i emocija.

9. Budite blesavi… ne budite tako ozbiljni. Smijte se. Nasmijte i nju. Smijeh čini sve drugo jednostavnijim.

10. Svakodnevno ispunite njenu dušu. Naučite njene jezike ljubavi i specifične načine da se ona osjeća važnom i lijepom. Pitajte je da napravi popis od 10 stvari zbog koji se osjeća voljenom i zapamtite te stvari i neka vam bude prioritet da se svaki dan osjeća kao kraljica.

11. Budite prisutni. Dajte joj ne samo svoje vrijeme, nego i pažnju, vašu pozornost i dušu. Učinite što god je potrebno da raščistite svoju glavu, tako da kad ste s njom da ste potpuno s njom. Ponašajte se prema njoj kao da je vaša najdragocjenija klijentkinja. Što i jeste.

12. Budite spremni da je iznova zavedete svojom muževnom prisutnošću, osvojiti je svojom snagom i prodrijeti u najdublje nivoe njene duše. Neka se rastopi u svoju ženstvenu mekoću dok zna da vam može potpuno vjerovati.

13. Nemojte biti idiot… i takođe se nemojte bojati biti jedan. Pravićete greške, kao i ona. Pokušajte ne praviti prevelike greške, i učite od onih koje ste učinili. Ne bi trebali biti savršeni, samo pokušajte ne biti previše glupi.

14. Dajte joj prostora. Žena je tako dobra u davanju i davanju i ponekad je treba podsjetiti da uzme vrijeme za njegovanje sebe. Ponekad će trebati odletjeti iz gnijezda i naći što hrani njenu dušu i ako joj date taj prostor, vratit će se s novim pjesmama za pjevanje… (u redu, malo sam previše poetičan ovdje, ali razumijete bit. Recite joj da uzme vremena za sebe, pogotovo nakon što imate djecu. Potreban joj je taj prostor da bi se obnovila i ponovno usmjerila i da nađe sebe nakon što se izgubila u posluživanju vas, djece i svijeta.)

15. Budite ranjivi… niste cijeli organizovani. Budite spremni dijeliti svoje strahove i osjećaje i brzi da priznate svoje greške.

16. Budite u potpunosti transparentni. Ako želite imati povjerenje morate biti spremni dijeliti sve… pogotovo one stvari koje ne želite dijeliti. Potrebna je hrabrost da u potpunosti volite, da u potpunosti otvorite srce i pustite je u unutra kada ne znate hoće li joj se sviđati ono što nađe… dio te hrabrosti je dopustiti joj da vas voli u potpunosti, vašu tamu kao i svjetlost. Spustite masku… ako se osjećate kao da morate nositi masku ispred nje i biti savršeni čitavo vrijeme, nikada nećete doživjeti potpunu dimenziju onoga kakva ljubav može biti.

17. Nikada nemojte prestati rasti zajedno. Ustajala bara širi malariju, tekući potok je uvijek svjež i hladan. Atrofija je prirodan proces kada prestanete raditi mišićem, kao što je isto ako prestanete raditi na svojoj vezi. Nađite zajedničke ciljeve, snove i vizije i radite prema njima.

18. Ne brinite se previše oko novca. Novac je igra, nađite načine da zajedno radite kao tim da bi pobijedili. Nikada ne pomaže kada se suigrači svađaju. Pronađite načine kako uravnotežite snage obje osobe za pobjedu.

19. Oprostite odmah i usredsredite se na budućnost radije nego da nosite težinu iz prošlosti. Nemojte dopustiti da vas prošlost drži taocem. Držanje prošlih grešaka, koje ste ili vi napravili ili ona, je poput teškog sidra za vaš brak i sprječavat će vas da napredujete. Oproštaj je sloboda. Odrežite sidro i uvijek izaberite ljubav.

20. Uvijek izaberite ljubav. Uvijek izaberite ljubav. Uvijek izaberite ljubav. Na kraju, ovo je jedini savjet koji vam je potreban. Ako je ovo vodeće načelo prema kojem odabirete sve izbore, ne postoji ništa što će prijetiti sreći vašeg braka. Ljubav će uvijek izdržati.

Na kraju, brak nije vezan sa srećom zauvijek. Riječ je o radu. I predanosti da ćete rasti zajedno i spremnosti da konstantno ulažete u stvaranje nečega što će izdržati. Kroz taj rad, sreća će doći.
Brak je život i donijet će uspone i padove. Prihvatanje svih ciklusa i učenje kako učiti iz svakog iskustva i voljeti – to će donijeti snagu i perspektivu za daljnje građenje, ciglu po ciglu.

Postoje lekcije koje sam naučio na teži način. Postoje lekcije koje sam naučio prekasno.

Ali ovo su lekcije koje učim i koje sam odlučio nositi naprijed. Istina je da sam volio biti u braku i kada za to dođe vrijeme, ponovno ću se vjenčati i kada budem, graditi ću ga s temelja koje će izdržati svaku oluju i bilo koju količinu vremena.

Ako čitate ovo i nađete mudrost u mojoj boli, podijelite to s drugima čija su srca još uvijek puna nade. Neki od tih muškaraca su možda poput mene i ovim teško zarađenim lekcijama možda će se nešto probuditi u njemu i naučiti će biti onakav muškarac kakvog je njegova dama čekala.

Žena koja mu je rekla pristajem i vjerovala mu je svojim životom, čekala je da se taj muškarac pokaže.

Ako čitate ovo i vaš brak nije ono što biste htjeli, preuzmite 100% odgovornosti za vaš dio u braku, bez obzira na vašu suprugu i obavežite se na primjenu ovih lekcija dok još ima vremena, prenosi Atma.hr

Muškarci, ovo je vaša prilika: predajte se da budete nevjerovatan partner. Nema većeg izazova, ni veće nagrade. Vaša žena zaslužuje to od vas.

Budite onakav muž kakvim se vaša žena ne može prestati hvaliti.

Gerald Rogers

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se