3.4 C
Zvornik
04. децембра 2022.

Nenad Stevandić napustio SDS

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i član Glavnog odbora SDS-a Nenad Stevandić podnio je danas ostavku na sve funkcije i članstvo u SDS-u.

„SDS je napustila svoju ideju i ne vodi politiku zbog kojih je dobila toliki broj glasova“, rekao je Stevandić na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

On kaže da je politika SDS-a „pogubna za Republiku Srpsku“, ali da će se pokazati pogubnom i za samu stranku.

Stevandić je dodao da je stranka ušla u proces prenosa nadležnosti sa Srpske na nivo BiH kao iz vremena kada je to urađeno sa vojskom, poreskom upravom i slično.

„Dobro znam da se priprema dosta setova zakona koji nisu dobri po Republiku Srpsku, a da ćemo ih mi dočekati u neprijatnoj sferi međusobne nesloge, pa da kažem i napete situacije u Republici Srpskoj, na ivici sukoba. Ne želim da me narod kazni zato što nisam na vrijeme na to upozorio“, istakao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, SDS više nema organe koji donose odluke, nego sve rješava predsjednik stranke sa nekoliko ljudi, dok se u stranci vrši ogroman pritisak na članove, koji su odbili da se izjasne protiv njega.

„Nekoliko fotelja u BiH koje su zaista dobro plaćene i koje smo dobili saradnjom sa SDA i Bakirom Izetbegovićem nisu vrijedne urušavanja Republike Srpske“, rekao je Stevandić.

On kaže da se na ostavku u stranci nije odlučio ni sretan, niti iz bijesa, niti zato što ne zna šta da radi, niti što se sa nekim posvađao, već teška srca, ističući da ostaje na poziciji politike koja je stvarala i branila Srpsku.

Stevandić je naveo da će biti opozicioni poslanik, da ne prelazi ni u jednu političku partiju, te da će djelovati u skladu sa vlastitim uvjerenjima.

„Ovo nije samo moja odluka, ovo je neka vrsta konsenzusa svih mojih prijatelja da povučem ovakav potez“, istakao je Stevandić.

On je dodao da ima veliki broj istomišljenika među poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske, ali da mu ne pada na pamet da formira neke grupe.

„Svako ko bude srušio ovu vladu i ako ova vlada izgubi legitimitet, odnosno ako neko skupi 41 poslanički glas, ja ću rado biti 42. koji će sa njim razgovarati. Na osnovu onoga što on ponudi, ja ću odlučiti šta da podržim. Ne bih podržao skupštinsku većinu koja će biti za prenos nadležnosti i nekome alibi za lošu politiku u Sarajevu“, rekao je Stevandić.

On kaže da je o ostavci obavijestio organe stranke, te da ostaje na funkciji potpredsjednika Narodne skupštine kao opozicioni poslanik i to „mnogo veći nego što je to /predsjednik SDS/ Mladen Bosić“.

Stevandić je prošle sedmice zamrznuo svoje članstvo u SDS-u, a danas je i zvanično saopštio svoju odluku o napuštanju ove stranke.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se