3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Načelnik opštine na Svečanoj akademiji uručio opštinska priznanja

ZVORNIK – U okviru obilježavanja Dana opštine Zvornik, 21. maja, danas je održana centralna manifestacija – Svečana akademija na kojoj je načelnik opštine Zoran Stevanović uručio opštinska priznanja zaslužnim pojedincima, preduzećima, ustanovama i organizacijama.

Obraćajući se gostima, Stevanović je istakao da je danas 605 rođendan Zvornika, podsjetivši da ovaj datum prošle godine nismo obilježavali zbog poplava koje su zadesile zvorničku ošštinu.

– Sa nama je danas mnogo naših prijatelja koji su nam se tada našli pri ruci. Ne mogu da ne istaknem prijatelje iz opštine Sežana, vlasnika Mesne industrije „Goranović“ iz Nikšića, ne treba zaboraviti ni nevladine organizacije, ne treba zaboraviti ni naše pojedince, pripadnike Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice, pripadnike MUP-a. Prilika je da im se i na ovaj način zahvalimo na svemu što su uradili. Svjedoci ste da smo nedavno imali nemio događaj koji nas nije mogao ostaviti ravnodušnim – teroristički čin i prije svega i ovim putem izražavam saučešće porodici ubijenog policajca Dragana Đurića, kao i želju za oporavkom i povratkom redovnim dužnostima ranjenim policajcima Željku Gajiću i Stevi Milovanoviću. A mislim i da su, zbog onoga kako su se u tim teškim trenucima ponijeli, građani Zvornika položili ispit i zahvalnost svima njima, jer su gledali naprijed. Zahvalnost našoj Boračkoj organizaciji, Organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Udruženju ratnih vojnih invalida, predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Islamske vjerske zajednice koji su svi zajedno u jedan glas rekli da osuđuju to što se desilo, ali da gledamo naprijed. Zvornik je i ovim pokazao da želi bolju budućnost na ovim prostorima, pokazao je da je stvorio ambijent za normalan život, da je prostor za dolazak novih investicija. Mi smo pokazali da smo bolji, nastavljamo i sa našim infrastrukturnim projektima, i sa afirmacijom naših sugrađana koji su malo poznati široj javnosti, a koji rade odgovorne i važne poslove. Družili smo se i sa našim strijelcima protivgradne zaštite, dobrovoljnim davaocima krvi, sa sportistima, sa predstavnicima nevladinih organizacija, svima dajući na značaju, svima odajući priznanje da rade za bolji i uspješniji Zvornik – rekao je Stevanović.

U ime Vlade Republike Srpske obratio se Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

– Najprije želim istaći svoje islreno saučešće porodici ubijenog policajca koji je radeći svoju dužnost, dao najvrednije, a to je život. Iako je taj trenutak jedan težak udarac za Zvornik, Zvornik je pokazao prave vrijednosti, gledajući unaprijed, a ne u prošlost. Zvornik predstavlja veoma bitan faktor za razvoj ovog dijela Republike Srpske i ovo je pravi dan kada se lokalna samouprava sjetila onih koji su najviše dali za razvoj opštine i koji će i u budućnosti biti motor razvoja ovog dijela Srpske – istakao je Klokić.

Čestitke je uputio i Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice sa kojom Zvornik ima Sporazum o saradnji.

– Veliko mi je zadovoljstvo što u ime Sremske Mitrovice mogu da vam se obratim. Vašu opštinu načelnik Stevanović sigurno vodi i vi se nalazite na dobrom putu. Sremski Mitrovicu ćete uvijek imati kao pouzdanog partnera u svemu onome gdje stremimo naprijed i boljem. Bili smo svih ovih godina zajedno, bićemo i dalje, i suguran sam da ćemo zajedno napraviti prave rezultate – poručio je Nedimović.

U svom obraćanju Davorin Terčon, gradonačelnik Sežane sa kojom Zvornik njeguje višegodišnje dobre odnose podsjetio je da su opštinskim rukovodstvima utrli put saradnje učenici i profesori zvorničke SŠC „Petar Kočić“ i srednje škole „Srečko Kosovel“ iz Sežane.

– Uvijek sam se ovdje dobro osjećao i stekao sam dobre prijatelje. Kada putujemo vidim da nema granica gdje su nekad bile, a ima gdje ih nekada nije bilo, ali se nadam da će skoro doći dan kada ih uopšte neće biti, pošto smo mi još uvijek emotivno vezani jedni za druge. A kada su vas zadesile poplave prošle godine prvo su se organizovali i odazvali naši učenici, pa mi ostali. Ja se nadam i želim da više ne treba da vam na ovaj način pomognemo, ne zato što ne bismo htjeli, nego što želimo da vas katastrofalne prošlogodišnje poplave nikada više ne zadese – rekao je Terčon.

Nakon obraćanja načelnik opštine uručio je opštinska priznanja za 25 dobitnika.

Najviše opštinsko priznanje – Povelja posthumno je dodijeljena Draganu Đuriću, policajcu ubijenom u terorističkom napadu, za doprinos u zaštiti ustavnog poretka, koju su primili njegove kćerke i brat. Stevanović je Povelje uručio i predstavnicima “Alumine“ DOO i „Obuće“ DOO za poseban doprinos privrednom razvoju. Za doprinos razvoju privrede Povelja opštine Zvornik dodijeljena je i Kemalu Kadriću, koji danas iz opravdanih razloga nije bio prisutan i biće mu naknadno uručena.

ZLATNE MEDALJE “Stanko Nikolić“ dobili su Željko Gajić i Stevo Milovanović, za doprinos zaštiti ustavnog poretka, Mustafa Muharemović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, za doprinos multietničkom dijalogu, protojereju-stavroforu Vidoje Lukiće, za doprinos multietničkom dijalogu, Razvojnom programu Ujedinjenih nacija – UNDP Sarajevo, za pomoć u izgradnji infrastrukture škola, „Smrčku“ DOO Zvornik, za društveno odgovoran rad.

SREBRNE MEDALJE “Stanko Nikolić“ dodijeljene su organizacija “Vorld vižn“ Tuzla, za pomoć poplavljenima, te “Zvorničanka“ DOO, za društveno odgovoran rad i Osnovna muzička škola, za doprinos u razvoju umjetnosti.

BRONZANE MEDALJE “Stanko Nikolić“ dobili su Lovačko udruženje “Vukovi sa Drine“ Zvornik, za društveno odgovoran rad, Industrija mesa “Goranović“ Nikšić, za pomoć poplavljenima, Crveni krst Republike Srpske, za pomoć poplavljenima, Udruženje ratnih vojnih invalida Zvornik, za društveno odgovoran rad, te Stanko Jovanović, Dževad Galjić, za razvoj poljoprivrede i Vukašin Cvijetinović, za razvoj poljoprivrede.

Zahvalnice opštine Zvornik dodijeljene su Udruženju “Ljekari svijeta“ Grčka, za humanitarnu pomoć poplavljenima, Tomi Đorđiću, za humatiranu pomoć poplavljenima, Dževadu Okanoviću, za doprinos u spašavanju od poplava, davaocu krvi Sredi Miličiću, za humana djela i Opštini Sežana, Slovenija, za humanitarnu pomoć poplavljenima.

U programu Svečane akademije učestvovalo je Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i šef kabineta Predsjednika Republike Srpske Danijel Dragičević, poslanik u predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović, odbornici, predstavnici susjednih opština, te predstavnici javnog i privrednog života zvorničke opštine i vjerskih zajednica.

Načelnik opštine Stevanović danas je sa saradnicima, prije Svečane akademije, položio cvijeće na centralni spomenik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se