14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Na 20. sjednici SO Zvornik, usvojen akcioni džender plan

ZVORNIK – Dušica Savić, predsjednica Komisije za ravnopravnost polova opštine Zvornik , ocijenila je danas da je usvajanje Akcionog plana za unapređenje ravnopravnosti polova u opštini Zvornik za period 2015 – 2016. godina veliki pomak kad je u pitanju ova oblast.

– Akcioni plan usvojen je na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Zvornik. Smatram da je to veliki pomak, mi smo imali formiranu Komisiju za ravnopravnost polova koja je provodila određene aktivnosti na području opštine Zvornik, ali, obzirom da je ovo još uvijek oblast u kojoj treba raditi mnogo, usvajanje ovog plana jako je važno– rekla je Savićeva.

Akcioni plan je kreirala Radna grupa koju je imenovao načelnik opštine Zvornik nakon pristupanja „Programu podrške lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj u izradi lokalnih akcionih planova za ravnopravnost polova 2014-2015“ koji je pokrenuo Centar za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske – Džender centar u partnerstvu sa Savezom opština i gradova Republike Srpske i uz podršku OEBS-a u BiH.

Savićeva je istakla da je usvajanje ovog dokumenta poslije formiranja Komisije za ravnopravnost treći najvažniji korak u ovoj oblasti na području naše opštine.

– Podsjetiću da je drugi korak bio Protokol o zbrinjavanju žrtava nasilja u porodici koji je Komisija za ravnopravnost polova zajedno sa misijom OEBS-a i nekoliko predstavnika nevladinih organizacija sačinila prije nekoliko godina i koji su potpisale sve relevantne institucije koje učestvuju u tom procesu. Njegovim potpisivanjem, odnosno aneksom tog Protokola mi smo omogućili besplatno zbrinjavanje žrtava nasilja u skloništu – napomenula je Savićeva.

Ona je dodala da je generalno posmatrajući ravnopravnosti polova još uvijek nova za naše društvo koje je dosta konzervativno i u tom dijelu sporo se prihvata činjenica da je ravnopravnost polova nešto što se podrazumijeva.

– Takođe, postoji jedna predrasuda za koju je važno razbiti je. Kad se kaže ravnopravnost polova automatska percepcija i akcenat je na ženama, a zapravo radi se o ravnopravnosti oba pola. Radna grupa je na osnovu rezultata rodno osjetljive analize identifikovala prioritetne oblasti djelovanja i predložila odgovarajuće aktivnosti koje treba da se preduzmu u ovoj i narednoj godini. Neki parametri koje mi imamo sa područja opštine jesu nešto što predstavlja presjek stanja. Tako recimo, kad su u pitanju rukovodeća mjesta u institucijama možemo biti zadovoljni tim odnosom kad govorimo na temu ravnopravnosti, a kad su u pitanju savjeti mjesnih zajednica, obzirom da bi u njima trebalo da se provedu izbori, mislim da ćemo i tu ostvariti određeni napredak. Ono što je važno jeste da i same žene budu svjesne da je aktivizam važan, kako u njihovoj mikrosredini, mjesnoj zajednici u kojoj žive, tako i na nivou opštine. Moglo bi se reći da su žene u ruralnim zajednicama u daleko težem položaju u odnosu na one koje žive u gradu. Mislim tu prije svega na potpunu ekonomsku zavisnost, nedostatak zaposlenja i da je to svakako nešto na čemu bi trebali raditi u narednom periodu. I zdravstvena prevencija je nešto što smo uvrstili u Akcioni plan gdje će takođe akcinat biti na ženema iz ruranih mjesnih zajednica. U Akcionom planu predvidjeli smo i održavanje edukacija na temu seoskog turizma i edukacija o uzgoju lekovitog i aromatičnog bilja, te osnivanje i rad škole za trudnice, kao i radionice za samohrane roditelje, odnosno trudili smo se da unesemo one aktivnosti koje smo mapirali kao probleme – naglasila je Savićeva.

U Akcionom planu dat je i pregled najvažnijih zakonodavnih akata koji regulišu oblast ravnopravosti polova, a kao aktivnosti koje treba da doprinesu prevazilaženju, odnosno unapređenju društvenog i ekonomskog položaja žena navedeno je između ostalog i promovisanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti, kao i obezbjeđivanje besplatnih mamografskih pregleda.

Akcioni plan je okvirni dokument a, pored rada na realizaciji planiranih aktivnosti Savićeva je napomenula i da će još neke koje nisu u startu obuhvaćene planom, takođe biti sprovedene na području opštine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se