8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Makedonija: Šatori ispred Vlade i Sobranja

Pristalice vladajuće VMRO-DPMNE provele su noć u šatorima ispred makedonskog Sobranja u Skoplju, dok pristalice opozicije već drugu noć zaredom kampuje ispred zgrade Vlade.

Novi šatori postavljeni su nakon sinoćnjeg skupa podrške premijeru Nikoli Gruevskom.

Članovi VMRO-DPMNE, koju se sebe nazvali „čuvarima demokratije i narodne volje“, najavili su da će i narednih dana ostati ispred Sobranja, a makedonski mediji navode da je planirano da 500 do 600 ljudi danonoćno dežura ispred parlamenta.

Pristalice opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/, koje su u nedjelju, 17. maja, postavile šatore na zelenoj površini ispred Vlade, drugu noć su kampovale, uz poruku da će ostati dok Gruevski ne podnese ostavku.

Njima se noćas pridružila potpredsjednik SDSM-a Radmila Šećerinska, koja je noć provela pred Vladom.

Lider opozicije Zoran Zaev noćas nije bio sa kamperima ispred Vlade, jer danas putuje u Strazbur gdje će sa liderom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim uz posredovanje predstavnika EU razgovarati o mogućnostima za razrješenje duboke političke krize u Makedoniji.

Ministri inostranih poslova EU odredili su evrokomesara za susjedsku politiku i proširenje Јohanesa Hana da pomogne Gruevskom i Zaevu u iznalaženju rješenja za probleme u Makedoniji.

Makedonija se nalazi u političkoj krizi od prošlih prijevremenih parlamentarnih izbora koje opozicija nije priznala i ne učestvuje u radu zakonodavnog organa.

Kriza je intenzivirana krajem januara, kada je premijer Gruevski optužio Zaeva za pokušaj državnog udara, a lider opozicije počeo da objavljuje kompromitujuće snimke kojima optužuje premijera za kriminal i korupciju.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se