23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kameron trijumfovao, Miliband podnosi ostavku

LONDON – Konzervativci premijera Dejvida Kamerona pobijedili su na jučerašnjim izborima u Velikoj Britaniji, a za apsolutnu većinu im nedostaje svega nekoliko mjesta u parlamentu.

Laburisti su doživjeli krah na izborima, a njihov lider Ed Miliband će, kako piše BBC, podnijeti ostavku. To potvrđuju i izvori Sky-a.

Vođa evroskeptične partije UKIP Najdžel Faradž je poražen u svom okrugu, i očekuje se da i on podnese ostavku.

Konzervativci će, prema prognozama BBC, osigurati 328 od 650 mjesta, što je rezultat koji je iznad najoptimističnijih očekivanja.

Kameron je održao euforičan govor u štabu konzervativaca.

“Ovo je najslađa pobjeda”, kazao je Kameron o izbornom rezultatu.

Nije propustio priliku da se obračuna sa političkim analitičarima i agencijama koje se bave istraživanjima javnog mnjenja.

“Anketari su pogriješili i komentatori su pogriješili”, kazao je Kameron, uz aplauz prisutnih.

Kameron će se danas sastati sa kraljicom Elizabetom nakon što je dobio najviše glasova na izborima.

Posjeta monarhu je, kako navodi Rojters, obaveza prilikom formiranja Vlade.

Navedeni rezultat znači da će u naredne dvije godine u Britaniji vjerovatno biti održan referendum o njenom opstanku ili izlasku iz EU, kao što je u predizbornoj kampanji obećao Kameron.

Pobjeda konzervativaca, takođe, nagovještava da će vladini troškovi biti smanjeni za milijarde funti, kako bi se smanjio budžetski deficit u petoj najjačoj ekonomiji svijeta. Između ostalog, izdaci za socijalna davanja bi mogli da budu smanjeni za 12 milijardi funti.

Kameron se zarekao da će do poslovne 2018/2019. godine eliminisati britanski budžetski deficit koji sada dostiže pet odsto bruto domaćeg proizvoda.

Laburisti mogu računati na 235 mjesta Liberalne demokrate 8, SNP 56, UKIP i Zeleni po jedno mjesto.

Lider partije Ed Miliband kazao je “ovo bila teška i razočaravajuća noć” za laburiste. Ed Miliband će podnijeti ostavku na mjesto šefa laburista poslije poraza na izborima, javlja BBC.

Favorit za nasljednika Milibanda je Endi Burnem.

Nik Kleg, koji je na čelu Liberalnih demokrata koji će dobiti osam mjesta, kazao je da je izborni rezultat “okrutan i kažnjavajući”.

Laburisti su, kako navodi BBC, pretrpjeli teške gubitke u Škotskoj, od oko 18 odsto u odnosu na 2010, u korist SNP-a.

Liderka škotskih nacionalista Nikola Stardžon kazala je međutim da rezultate ankete, koja sugeriše da je njena stranka osvojila 58 od 59 mjesta koliko sleduje Škotsku, treba primiti sa oprezom.

„Prema izlaznoj anketi se odnosim sa velikim oprezom“, objavila je ona na Tviteru.

„Nadam se uspješnoj noći, ali mislim da je 58 mjesta malo vjerovatno“, navodi ona.

Na jučerašnjim izborima, za koje je predviđano da će biti najneizvjesniji, u posljednjih nekoliko decenija, oko 50 miliona registrovanih birača je biralo 650 poslanika.

Pojedini birači su glasali putem pošte prije jučerašnjih izbora, a njihov udio na izborima 2010. godine bio je 15 odsto od ukupnog odziva birača koji je iznosio 65 procenata.

Juče je prvi put omogućeno glasanje preko interneta. Konačni rezultati i precizni podaci o izlaznosti, za koju se previđa da je bila visoka, očekuju se danas popodne, prenose Vijesti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se