23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ispovijest Emanuela Dožona: Stezao sam mu vrat dok nije izdahnuo!

KANJIŽA – Emanuel Dožon, francuski državljanin i, inače, tetak ubijene mlade Natalije Šefer, u svojoj ispovijesti opisao je stravične trenutke poslije svadbenog veselja u kući porodice Bajtai u Martonošu, koji je u nedjelju zaustavio pomahnitalog Radeta Šefera u krvavom piru.

„Ustao sam oko 9.45. U kuhinji su već bili Natalija, njeni roditelji i ostali gosti iz Francuske. Odjednom se začula buka iz dvorišta. Šandor je krenuo da vidi šta se događa. Odjeknula su dva hica. Natalija je istrčala da vidi šta je sa ocem, ali je odmah pogođena. Ne mogu da se sjetim da li je tada pucao u Rozu ili u moju ženu. Ostali gosti su se razbježali, a ja sam se sakrio iza vrata i čekao ga…“, počinje priču Emanuel Dožon.

„Ulazio je u kuhinju i punio pušku. Tada sam skočio na njega. Dohvatio sam stolicu i krenuo da ga udaram iz sve snage. Branio se puškom. Udarao sam ga i rukama… U jednom trenutku dohvatio sam ga za vrat. Držao sam ga tako sve dok nije prestao da mrda“, nastavlja Dožon.

Francuz je potom istrčao napolje, držeći pušku u ruci, koju je otrgao od Šefera i počeo da doziva pomoć. Poslije dvadesetak minuta stigli su Hitna pomoć i policija. Preživjeli su bili u šoku. Krvi je bilo na sve strane.

Rade Šefer se ugušio, pokazali su prvi rezultati obdukcije u Institutu za sudsku medicinu u Novom Sadu, saznaju nezvanično „Večernje novosti“. On je zadobio udarac tupim predmetom u predjelu lijevog oka, usljed čega mu je pukla jagodična kost. Kako se nezvanično saznaje, udahnuo je krv i ugušio se.

Protiv Dožona će biti podnijeta krivična prijava, kako se doznaje, ali sa realnim izgledima da na kraju bude oslobođen svake krivice. Dominka Milić, zamjenik višeg javnog tužioca u Subotici, saslušala je Francuza i procijenila da nema elemenata ni za mjeru policijskog zadržavanja, a kamoli pritvaranja pa ga odmah pustila da se brani sa slobode. On nijednog trenutka nije bio uhapšen. Ovakvu odluku Milićeva je donijela na osnovu nedvosmislenog zaključka da je Emanuel Dožon ubio Šefera u nužnoj odbrani, štiteći sebe, svoju suprugu Nataliju, kao i još petnaestak osoba koje su se našle na nišanu sačmarice pomahnitalog šestostrukog ubice. Da to Dožon nije učinio, spisak poginulih u kući porodice Bajtai u Ulici maršala Tita broj 55 bio bi sigurno znatno duži.

U Martonošu kod Kanjiže, selu u sjevernom Banatu, poslije krvavog nezapamćenog masakra, vlada uznemirenost i neprirodna tišina. Krvavi pir Radeta Šefera poslije sinovljevog svadbenog veselja, okovao je tugom i muklom tišinom Martonoš i sjevernobanatska sela kod Kanjiže.

Uprkos radnom danu, ulice su gotovo puste, kapije zaključane. Nikome ne otvaraju, a malobrojni, žurno prolazeći, odmahuju rukom, jasno stavljajući na znanje da ne žele da pričaju o nesreći, nezapamćenoj u ovom kraju.

Kapija na kući porodice Bajtai, čija su tri člana Šandor, Karolina i njihova kćerka Natalija, tek vjenčana za Vlastimira Šefera, koje je mučki, iz lovačke puške ubio mladin svekar Rade Šefer, zaključana. Nigdje nikoga. Komšije kažu da se njihov sin Žolt, jedini koji je preživio masakr, sklonio kod rodbine.

„Bio je preksinoć kasno tu, donio je nekakve tri, četiri torbe i žurno otišao nekuda, ne znam kuda, možda kod strica koji takođe živi ovdje u selu“,  rekla nam je jedna poznanica, ne želeći da se predstavi.

U kući njegovog strica, međutim, tvrde da mladić nije tu. Poslije upornog zvonjenja na vrata, na terasi se pojavila žena u crnini, za koju se ispostavilo da je Katalin, Žoltova strina.

„Nemojte ga ovde tražiti, on je na drugom mestu, ali vam neću reći gde“, gotovo ljutitim glasom je poručila Katalin.

„Ne želim da ga uznemiravate. Dosta mu je njegove nesreće, tuge i bola. Mom mužu je umro brat“, donose „Večernje novosti“.

Od očiju javnosti sklonio se i Vlastimir Šefer, ubičin sin. Ostavši u trenu bez voljene izabranice sa kojom je planirao život, i sa kojom je u braku proveo tek nekoliko sati, i bez majke Roze, a zatim i oca, zatvorio se u porodičnoj kući u Senti. Vrata u Ohridskoj 18 niko nije otvarao. Kapija je zaključana, a na prozorima navučene zelene platnene zavjese.

Natalija Dožon u teškom stanju

Natalija Dožon je i dalje u teškom stanju i nalazi se u Kliničkom centru Vojvodina u Novom Sadu. U toj zdravstvenoj ustanovi je rečeno da je pacijentkinja zadobila teške povrede opasne po život. Poslije ukazane ljekarske pomoći zadržana je u intenzivnoj jedinici Urgentnog centra i pod stalnim je nadzorom ljekara.

Ilona Šefer, majka šestostrukog ubice, koji je na kraju i sam skončao, jedva je smogla snage da prozbori koju riječ…

„Mislim da ću umreti“, kratko nam je prozborila starica.

„Strašno mi je, ne mogu da pričam. Šta da vam kažem…“

Stanovnici Ohridske ulice, takođe nisu bili raspoloženi za bilo kakav razgovor sa novinarima. Odmahujući rukom žurnim koracima promičući pored kuće Šeferovih, samo su zbunjeno slijhegali ramenima.

Dan prije stravičnog zločina, mladenci Natalija i Vlastimir su svoju vezu ozvaničili i crkvenim vjenčanjem u rimokatoličkoj crkvi u centru Martonoša. O tome su i u ponedjeljak svjedočili ukrasi od bijelog tila i cvijeća na klupama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se