5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Hrvati, a posebno Mesić ne mogu Srbima djeliti lekcije

BEOGRAD – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac smatra da nereagovanje na „antifašističke lekcije“ koje srpskom narodu svakodnevno dolaze iz Hrvatske ukazuju na devijacije u srpskom društvu, a da nedavno učešće Stjepana Mesića na antifašističkom skupu u Beogradu predstavlja „šamarčinu“ svim Srbima, posebno onim iz Krajine.

Štrbac je rekao Srni da je u najmanju ruku ironično da Mesić, koji je kao predsjednik hrvatskog Sabora potpisao odluku o dodjeli skoro 10.000 penzija ustašama i koji je kao predsjedavajući Predsjedništva SFRJ odigrao ključnu ulogu u raspadu Jugoslavije i tim se diči, sad od deklarisanog fašiste postao antifašista.

„Dovesti Mesića na konferenciju povodom Dana pobjede u Beograd je udarac, šamarčina svim Srbima, a njegova izjava da bi sve zemlje SFRJ trebalo zajedno da slave Dan pobjede nad fašizmom je cinizam per ekselans za koji nisam čuo nigdje u svijetu“, rekao je Štrbac.

On je podsjetio na samo neke od detalja iz biografije „antifašiste“ Mesića koja, kako je rekao, na jasan način ilustruje ko je u on u stvari.

„Mesić voli da slavi pobjede svog naroda, bez obzira na to da li su fašističke ili antifašističke. Svojevremeno je u Sidneju rekao da Hrvati u Drugom svjetskom ratu pobijedili prvi put kad su osnovali NDH, a drugi put kada su se našli za pobjedničkim stolom sa svim drugim antifašistima i da nemaju razlog da mole oprost i kleče za Jasenovac“, podsjetio je Štrbac.

On je naglasio da Mesić nema osjećaj ni lične niti državne krivice što se najbolje vidi iz njegove izjave da su Srbi koji su iz hrvatske pobjegli u vrijeme „Oluje“ žrtve politike Slobodana Miloševića, a ne žrtve hrvatske politike.

„Kada upoređujem Miloševića i Mesića, meni je iskreno Mesić, kako bih rekao, ako ne zločinac, onda recimo veći krivac za raspad, krvavi raspad Jugoslavije nego Milošević, ali mi smo spremni svoje predsjednike isporučiti u Hag, a Hrvati su tu da ma što učinili Srbima dijele lekcije“, rekao je Štrbac.

On je ocijenio da je rehabilitacija generala Dragoljuba Mihailovića za Hrvate bila „lijek za dušu“ i način da još jednom odvrate pažnju od onog šta rade i šta su radili sa Srbima u proteklom vijeku.

„Oni prigovaraju Srbima zbog koketiranja sa četničkim pokretom, a taj pokret se nikada ne može izjednačiti sa ustaškim. Eto, oni su proslavili Blajburg i kažu da su tamo stradale nevine žrtve. U Blajburgu nije bilo nevinih i to svi znamo. NJima je trebalo biti suđeno, ali to bi bilo suđenje zločincima, a ne nevinim“, zaključio je Štrbac.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se