23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Cvijanović: Bezbjednosna situacija zadovoljavajuća

BANJALUKA – Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je da je trenutna bezbjednosna situacija u RS na zadovoljavajućem nivou, ali da ju je neophodno svakodnevno unapređivati.

Cvijanovićeva je napomenula da je potrebno voditi računa da postoji adekvatan institucionalan okvir koji može biti unapređivan.

Ona je dodala da je važno i u BiH, ali i u okviru regije, uspostavljanje pravovremene, dobre saradnje, razmjene informacija, ali i djelovati preventivno i zajednički kada se izazov već desi.

Premijer Srpske je izjavila da saradnja sa bezbjednosnim službama u BiH postoji u formalnom smislu, ali da ona mora da bude bolja, vidljivija, efikasnija i efektivnija.

Ona je naglasila da se radi na popravljanju saradnje, te napomenula da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske bilo inicijator sastanka na koji su bili pozvani svi predstavnici policije, bezbjednosnih organizacija i agencija u BiH.

„Očekujem da se ta saradnja unaprijedi i zahtijevam to kao predsjednik Vlade. Moram reći da je sigurno bilo određenih propusta. U ovako kompleksnoj zemlji i rovitom regionu, gdje još nosimo određene rane i gdje smo sigurno izloženi određenim izazovima više nego neka uređenija društva, naravno da morate posvetiti posebnu pažnju“, rekla je Cvijanovićeva za Radio Beograd.

Ona je navela da je BiH od raznih istraživača i instituta, službi iz inostranstva identifikovana kao jedno posebno rovito mjesto, s obzirom da je u BiH i tokom rata dolazio određeni broj stranaca koji su dobijali lažna državljanstva i da se nalaze određene zajednice koje su identifikovane od zapada kao problematične.

Cvijanovićeva je dodala da je, prema određenim istraživanjima, BiH najveći „izvoznik“ boraca na strana ratišta, prije svega u Siriju.

„Donijeli smo zakon da se zabranjuje učešće na stranim ratištima, ali se on očito ne poštuje. Brojke obavještajnih službi koje govore o nekoliko stotina ljudi koji odu tamo, neki su poginuli a neki se vraćaju, govore da zakon nije ispoštovan“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Srpska, sa svim svojim kapacitetima, strukturom, policijom i drugim institucijama, apsolutno stoji na raspolaganju svakome ko razumije potrebu da se zajedno i integrisano djeluje u borbi protiv terorizma.

„Očekujemo da se razumije i važnost i uloga Republike Srpske u takvim procesima i da se razumije da su naše institucije te na koje se može osloniti“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je o ovim temama razgovarala i u Americi sa sagovornicima koji se bave pitanjem bezbjednosti, te da se pitanje bezbjednosti postavlja čak i na ekonomskom i svakom drugom forumu.

„Nije ni čudo, ne samo zbog BiH koja pokazuje razne deficite. To je zbog toga što je globalna situacija takva. Imate globalnu prijetnju i globalnu akciju i naravno da žele da znaju za svaki prostor ponaosob koliko je rizičan i koliko može da doprinose i borbi protiv terorizma, ali isto tako koliko je ranjiv da može da posluži kao baza terorizma“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je obavještajna funkcija oduzeta Republici Srpskoj i stavljena na nivo BiH, ali da Ustav nije promijenjen na način da kaže da je to funkcija koja je data BiH.

„Ustav je jasan kada je riječ o nadležnostima, a to što je praksa u BiH drugačija u odnosu na ono što piše je drugi problem“, zaključila je Cvijanovićeva.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se