15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

3 najjača prirodna sredstva protiv bolova

Kada osjetite zubobolju, bolove u leđima, zglobovima ili pak snažan PMS ne posežite za tabletama protiv bolova, već pomoć potražite u prirodi. Donosimo 3 najmoćnije biljke iz vaše kuhinje koje djeluju kao najjača sredstva protiv bolova

Vrbina kora

Čaj od vrbine kore od pamtivijeka se koristio u narodnoj medicini, a posebno za liječenje upala i temperature te smanjivanja osjećaja boli, piše Zadovoljna.

Korisni sastojak dobiven iz ove čarobne biljke je salicin i salicilna kiselina koji su u 19. vijeku po njoj dobili i ime (latinskoj riječi za vrbu, salix), a koji je glavni sastojak aspirina.

Danas vrbinu koru možete pronaći sušenu kao čaj, ali i u tekućem obliku te kapsulama. Čaj od vrbine kore na prirodan način ublažava glavobolju, bolove u leđima, osteoartritis te mnoge druge vrste bolova.

Kurkuma

Riječ je o popularnom indijskom začinu iz porodice đumbira, koji će, kako bojom tako i ukusom, obogatiti svako jelo. No ova biljka je puno više od pojačivača ukusa, a sve zahvaljujući svojim čarobnim svojstvima za naše tijelo.

Kurkuma ima snažna protivupalna svojstva, ali i čudotvorno djelovanje na svaki dio našeg tijela pa tako čisti jetru i žuč, normalizuje probavu, pomaže kod PMS-a i liječi brojne kožne i gljivične bolesti te je snažan antioksidans.

Ali kurkuma djeluje i kao sredstvo protiv bolova te učinkovito djeluje protiv simptoma upala kod artritisa poput ukočenosti, otoka i neugodne boli.

Kurkumu možete koristiti kao začin u jelima ili kao dodatak toplom napitku.

Karanfilić

Karanfilić usko povezujemo s kolačima i kuvanim vinom, no riječ je o vrlo popularnom dodatku raznim jelima i desertima. Ovaj indijski začin ima snažan miris i ukus, ali i svojstva na naš organizam.

Glavni sastojak karanfilića je eugenol, koji ima protivupalna i antibakterijska svojstva.

Ovom se biljkom od davnina liječi mučnina i prehlada, a ono po čemu je poseban i danas je to što se još uvijek smatra učinkovitim sredstvom protiv zubobolje. Karanfilić možete koristiti u komadu, u prahu ili u obliku ulja. Dodajte ga u čaj ili omiljeni desert.

Protiv bolnih desni i zuba jedan do dva karanfilića možete staviti blizu bolnog mjesta i ostaviti da odstoji te da koža upije njegovo ulje, a olakšanje ćete osjetiti vrlo brzo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se