20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

“Žene nisu dobre u šahu, jer ne razmišljaju kao muškarci“

Bivši šahovski velemajstor Najdžel Šort dobio je oštre kritike, nakon što je izjavio da “treba dostojanstveno prihvatiti“ da žene u šahu nisu dobre kao muškarci.

Šort koji trenutno živi u Grčkoj, rekao je za magazin “New in Chess” da su muškarci i žene različiti. 

“Zašto treba da funkcionišu na isti način? Nemam ni najmanji problem da priznam da moja supruga ima viši stepen emocionalne inteligencije od mene”, rekao je on.

“Isto tako, ona se ne stidi da me zamoli da isparkiram auto iz naše uske garaže. Ni jedno od nas nije bolje od onog drugog – mi samo vladamo različitim vještinama. Bilo bi divno kada bi više djevojčica igralo šah na visokom nivou, ali umjesto da se žale na neravnopravnost, trebalo bi da to dostojanstveno prihvatimo kao činjenicu”.

Amanda Ros koja se nalazi na čelu jednog londonskog šahovskog kluba kaže da je “nevjerovatno štetno da neko tako ugledan praktično promoviše seksizam”.

Ona je takođe istakla da je bivša svjetska šampionka Judit Polgar svojevremeno “potukla” Šorta.

Vodeća britanska šahistkinja Sabrina Čevans kaže da se žene u tom sportu često suočavaju sa seksizmom, zbog čega neke i odustaju, prenosi Cafe.ba.

“U šahu definitivno ima seksizma i s njim sam se suočavala tokom cijele karijere. Pitali su me da li želim da igram za juniorsku sekciju; mnogi muškarci nisu želeli da vjeruju da dolazim na turnire da igram”, kaže ona.

Šort je reagovao na kritike Amande Ros na Twitteru.

“Izgleda da me nisi razumjela. Muškarci i žene imaju različite mozgove. To je biološka činjenica. Štaviše, nikad nisam rekao da je ženski mozak inferioran. To je tvoj grub i neistinit pokušaj da od mene napraviš karikaturu”, napisao je on.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se