EkonomijaVIJESTI

Trećina poslodavaca krši prava radnika

BANJALUKA – Nepoštovanje rokova za isplatu plata, neregularnosti u zaključivanju i primjeni ugovora o radu i nezakoniti otkazi najčešće su nepravilnosti, a inspektori rada ove godine utvrdili su nedostatke kod svakog trećeg kontrolisanog poslodavca u RS.

Republička inspekcija rada je u ovoj godini obavila 1.543 kontrole i u 540 slučajeva utvrdila nepravilnosti. Poslodavcima je zbog propusta u radu izrečeno 469 mjera, piše Glas Srpske.

– Zbog počinjenih prekršaja poslodavcima je izdato i 165 prekršajnih naloga u vrijednosti od 247.400 KM i podneseno 16 prekršajnih prijava nadležnim sudovima – istakli su u Inspektoratu RS.

U oblasti radnih odnosa i zapošljavanja, kako su naglasili u Inspektoratu, najčešće nepravilnosti odnosile su se na obračun i rokove isplate plata i naknada, zaključivanje i primjenu ugovora o radu i otkaz. Među čestim propustima su i nepoštovanje zakona prilikom utvrđivanja otkaznog roka i prava na otpremninu i radnog vremena.

Loša situacija je i u oblasti zaštite na radu gdje su se najčešći propusti odnosili na organizaciju i sprovođenje mjera zaštite na radu, primjenu preventivnih mjera, osposobljenost radnika i nepridržavanje i nesprovođenje tehničkih normi zaštite na radu.

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close
Close