14.3 C
Zvornik
30. септембра 2022.

„Transformer“ žaba pronađena u ekvadorskoj džungli

Mala žaba, sposobna da se u nekoliko minuta pretvori u čekinjasto čudovište, pronađena je u andskim šumama u Ekvadoru, jednoj od zemalja sa najbogatijim biodiverzitetom na svijetu.

Neobični vodozemac zelenkaste boje, nazvan Pristimantis mutabilis, jedina je poznata vrsta kičmenjaka koja može da promjeni teksturu svoje kože i učini je naizmenično glatkom ili bodljikavom.

„Ovo je izuzetno rjedak primjerak. Znamo da su pojedini reptili kadri da promjene boju kože, poput kameleona, ali nikad dosad nismo bili u prilici da vidimo tako drastične promjene na koži“, objasnio je za AFP biolog i vođa istraživačkog tima Huan Manuel Guajasamin.

U razmaku od tri minuta, ova žaba, duga jedva 2,5 centimetara, može da promjeni svoj izgled, najvjerovatnije kako bi se zaštitila od grabljivica, dodao je on.

„Najčudnije je to što se promjena teksture kože javlja kod kičmenjaka“, istakao je on, napomenuvši da beskičmenjaci imaju pulpu koja može da promjeni boju i izgled.

Stanište novootkrivene žabe, iz milja nazvane „pank roker“, prekriveno je mahovinom s kojom ona „srasta“, tako da postaje gotovo nevidljiva.

Dosad je zabilježeno svega sedam primjeraka ovog malog vodozemca, koji se odlikuje i širokim repertoarom zvukova.

Premda je na njeno postojanje tek nedavno ukazao britanski časopis „Zoological Journal“, Pristimantis mutabilis su još 2009. otkrili američki naučnici Tim i Ketrin Krajnak, u rezervatu Las Gralarias, oko 35 kilometara zapadno od Kita.

„Pravo je iznenađenje što možemo i dalje da otkrivamo potpuno nove životinje“, rekao je Guajasamin koji pokušava da objasni mehanizam koji omogućava žabi da za tako kratko vrijeme promjeni izgled.

Sa 557 vrsta vodozemaca, Ekvador je posle Brazila i Kolumbije zemlja sa najbogatijim biodiverzitetom na svijetu.

(Tanjug)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se