17 C
Zvornik
27. септембра 2022.

SVE TAJNE BIJELE KUĆE Žestoke svađe para Klinton, Kenedi se opuštao u bazenu sa golim saradnicima

Tokom skandala u kojem se našao američki predsjednik Bil Klinton zbog afere s Monikom Levinski, sluškinja u Bijeloj kući ušla je kako bi pospremila spavaću sobu predsjednika i prve dame, a onda se šokirala ugledavši krv na krevetu.

Krv je pripadala Klintonu, koji je u javnosti rekao kako se ‘povrijedio zaletjevši se u vrata kupatila usred noći’.

No osoblje Bijele kuće nije mu povjerovalo.

– Prilično smo sigurni da ga je Hilari Klinton „odalamila“ knjigom. Kraj stola se nalazilo najmanje 20 knjiga i njegova izdana žena mogla je izabrati bilo koju, uključujući i Bibliju – kazao je jedan od njih novinarki  Kejt Anderson Brouer, prenosi Jutarnji.

Za knjigu ‘Rezidencija’ Brouer je intervjuisala više od 100 bivših zaposlenika Bijele kuće, kao i bivše prve dame, Loru i Barbaru Buš te Rozalin Karter i nekoliko djece predsjednika.

Ovo su neke njihove priče.

– Supružnici Klinton ponekad su se žestoko svađali šokirajući osoblje sočnim psovkama, a ponekad su prolazili kroz periode mučne tišine – piše Brouer.

Cvjećar Ron Pejn prisjetio se kako je vidio dva batlera kako prisluškuju kroz vrata svađu. – Odjednom je zavikala „prokleti gad!“ predsjedniku – a onda je bacila teški predmet preko sobe. Osoblje je kasnije pričalo da je bacila lampu. Svađe su se pojačale tokom skandala i prevare Klintona, a osoblje kuće ‘sjedilo je u prvom redu’.

Javnost za aferu nije znala sve do januara 1998., osoblje je gledalo što se događa još od 1995.

– Batler je vidio predsjednika i Levinski u porodičnom kinu, a onda su ih viđali sve češće i češće. Tri ili četiri mjeseca 1998. predsjednik je spavao na kauču. Ženski dio osoblja mislio je da je dobio što je tražio – piše Brouer.

Dok je osoblje Klintonovih gledalo svađe, spremačice Kenedijevih gledale su golotinju.

Naime, Džeki Kenedi provodila je puno vremena na farmi u Virdžiniji, a kad njegove supruge nije bilo kod kuće, predsjednik je plivao nag u bazenu Bijele kuće s drugim damama od kojih su neke radile kao njegove sekretarice.

Jedan zaposlenik koji je trebao čistiti bazen, zatekao je golišavu scenu.

– Kada je otvorio vrata, bio je šokiran što vidi Kenedijevog savjetnika i bliskog prijatelja Dejva Paursa kako sjedi kraj bazena – nag – sa dvije Kenedijeve sekretarice. Istog je trena pobjegao, a incident nikad kasnije nije spomenut.

Kad god bi Džeki bila odsutna, gole žene šetale bi po kući – piše Brouer.

Predsjednik Ronald Regan sa suprugom se svađao oko gledanja televizije, a prva dama uvijek bi zapovijedala. Predsjednik Džordž H.V. Buš i njegova žena Barbara uvijek su osoblju izgledali kao da se dobro slažu te da su dobri prijatelji i iskreni jedan prema drugom, i dobri prema osoblju, piše Avaz.ba.

Buševi su, za razliku od ostalih, poticali radnike da odu kući ranije te se prema njima odnosili kao prema porodici.

S Obamama je pak, stvar bila malo drugačija.

– S njima je sve bilo profesionalno na početku. S vremenom je prva dama probila led i postala bliskija s osobljem – piše Kejt Anderson Brouer u svojoj novoj knjizi u kojoj otkriva tajne Bijele kuće.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,106PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se