14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Stefanović: Oduprijeti se terorizmu, jer nema vremena za čekanje

Zapadni Balkan postaje sve primamljivije podneblje za vrbovanje i regrutaciju džihadista i zato je potrebno da se zemlje snažno i jedinstveno odupru terorizmu, jer nema vremena za čekanje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

On je naveo da je iz Srbije u Siriju i Irak otišlo da se bori više od 30 državljana, a da ih je 10 poginulo, prema podacima policije.

Stefanović je, na skupu u Palati Srbije posvećenom borbi protiv terorizma i stranim terorističkim borcima, naglasio da se mora brzo djelovati i spriječiti da neka od zemalja regiona bude meta terorističkih akata.

On je rekao da je potrebno da se zemlje snažno i zajednički odupru terorizmu, kako na nacionalnom, tako i na globalnom nivou, jer terorizam ne poznaje granice.

Stefanović je još jednom osudio teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, kao i sve terorističke akte u kojima su nastradali nevini civili.

On je istakao potrebu da se presijeku korijeni finansiranja terorizma koji se nalaze u ilegalnoj trgovini oružjem, narkoticima i pranju novca, navodeći da Srbija vodi beskompromisnu borbu protiv narko-klanova.

Stefanović je rekao da je cilj da budu pronađeni i krivično procesuirani svi koji pripadaju radikalnoj islamističkoj ideologiji, njihovi pomagači, te da budu presječrni kanali finansiranja i veza, i njihovi planovi.

On je ukazao i na opasnost od zloupotrebe interneta posredstvom kojeg se vrbuju, uglavom, pripadnici islamske vjeroispovijesti.

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da je posljednjih godina opasnost od terorizma sve veća, što svjedoči i napad na Policijsku stanicu u Zvorniku.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakao je da se sve više zemalja suočava sa opasnošću od terorizma i da su glavna prijetnja grupe iz Sirije i Iraka, dodavši da je potrebna bliska saradnja članica EU i zemalja regiona Balkana, kao i da je potrebno spriječiti regrutovanje posredstvom interneta.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se