15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Srpska vojska na Crvenom trgu?

BEOGRAD – Vlada Srbije još vaga hoće li prihvatiti poziv iz Moskve da i vojnici Vojske Srbije marširaju Crvenim trgom, na Paradi povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom.

Organizatori velike ceremonije na 70. godišnjicu sloma Hitlerove Njemačke još čekaju odgovor iz Beograda, pišu „Večernje novosti“.

„Novostima“ je u ruskim diplomatskim krugovima rečeno da još ima vremena da se Srbija izjasni.

S druge strane, u Vladi juče niko nije mogao definitivno da kaže da li će se i ešalon srpskih vojnika naći na Crvenom trgu.

Ipak, nezvanično, Srbija je kao zemlja pobjednica u Drugom svjetskom ratu, bliža odluci da učestvuje na proslavi.

Međutim, ono što može da pokoleba Beograd su pritiskci iz Amerike i Evropske unije.

Predstavnici Zapada tvrde da su odnosi Srbije i Rusije suviše bliski, što ne odgovara spoljnoj politici Brisela i Vašingtona.

Ispred Kremlja, zbog rata u Ukrajini i zahlađenja odnosa, neće biti predstavnika mnogih zapadnih država jer su pod pritiskom SAD odlučile da odbiju poziv Moskve.

Domaćini su, kako je rekao srpski ministar odbrane Sergej Šojgu, pozvali 16 vojnih jedinica iz prijateljskih zemalja, kao i članice antihitlerovske koalicije.

„Devet država je potvrdilo učešće. Rusija čeka odgovor od još pet zemalja, dok su dvije države odbile poziv,“ rekao je Šojgu.

Kakva god odluka vlade u Beogradu bude donijeta, sigurno je da će na svečanoj tribini 9. maja među 25 predsjednika stranih država biti i Tomislav Nikolić.

On će biti u društvu predstavnika zemalja Organizacije država kolektivne bezbjednosti čiji su članovi Risija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Jermenija.

Na Crvenom trgu na defileu će, najvjerovatnije, biti i vojnici iz Kine i Indije.

Ovogodišnja jubilarna parada niće jedna od najvećih do sada, na njoj će učestvovati više od 15.000 vojnika, oficira i pitomaca.

Da podsjetimo, prije pet godina na paradi je bilo 11.135 učesnika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se