9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Simeunović: Osveta za gubitak pozicija Al kaide

BEOGRAD – Napad na policijsku stanicu u Zvorniku predstavlja klasičan čin domaćeg terorizma i osvetu za gubitak pozicija Al kaide, izjavio je ekspert za borbu protiv terorizma Dragan Simeunović.

Simeunović, koji je profesor beogradskog Univerziteta, rekao je da Al kaida, od trenutka kada je izgubila mjesto u Avganistanu, iako je vratila pozicije u Iraku, nikada više nije bila jaka kao u vrijeme napada na NJujork i Vašington.

„Onaj koji podstrekava, a to je u ovom slučaju, najverovatnije, čovek koji se vratio iz Sirije gde je bio na ratištu, nalazi oko sebe žrtve upravo među onima koji su preživeli neku traumu u vreme rata“, rekao je Simeunović za TV „Pink“.

On je objasnio da su izvršioci osobe koje su ili posebno vjerski osjetljive, ili fanatizovane, ili sklone nekoj vrsti avanture.

Simeunović smatra da su potrebni oprez, prevencija i neprekidan prethodni nadzor svih punktova i osoba koje se mogu smatrati ekstremističkim.

„Srbija to i radi, jer ima iskustva iz bivših ratova i sa islamskim ekstremistima sa Kosova“, rekao je Simeunović.

Prema njegovim riječima, riječ je o mladim ljudima, pogotovo ako su frustrirani, koji postaju žrtve džihadista, a koji ih nagovaraju na ovakve napade, bilo direktno ili putem interneta.

Simeunović je upozorio da će ovakvi incidenti, ukoliko se umnože, predstavljati veliku opasnost, a njihova poruka je „ne možete ubijati kod nas, a sjediti mirno kod vaših kuća“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se