17 C
Zvornik
03. октобра 2022.

Porodica napadača: Živio je s majkom, bio je nezaposlen i povučen

Ispred kuće u Kučić Kuli kod Sapne, u kojoj je stanovao 24-godišnji Nerdin Ibrić, koji je u ponedjeljak oko 19 sati naoružan sačmaricom napao Policijsku stanicu u Zvorniku, usmrtivši jednog i ranivši dvojicu policajaca, nakon čega je ubijen u razmjeni vatre, danas su se okupili članovi porodice i prijatelji.

Ekipa Anadolije posjetila je selo Kučić Kulu dok traje opsežna istraga nadležnih organa Bosne i Hercegovine i Republike Srpske o pomenutom napadu u Zvorniku. Niko od stanovnika sela nije bio raspoložen za razgovor sa novinarima.

Rajfa Cerkić, Ibrićeva rodica, kroz suze je kazala kako duboko žali zbog onoga što se dogodilo u Policijskoj stanici u ponedjeljak naveče, ali i zbog smrti svog rođaka.

„Da se barem ovo nije desilo! Bio je mlad i majka je samo njega imala. Kao beba od godinu ostao je bez oca. U Zvorniku je završio Medicinsku školu, ali nije imao posao. Svi znaju da je bio dobar i povučen, a šta mu se desilo da to uradi, niko ne zna“, kazala je Cerkić.

Njena majka Fatka Grebić, inače, Ibrićeva tetka, sve vrijeme je ponavljala: „Šta mu bi? Šta se ovo desilo? Ko ga je navratio?“

Ispred kuće Ibrića novinari su zatekli i političare u RS.

„Nakon neprospavane noći došli smo da obiđemo porodicu, ali nismo zatekli njegovu majku. Nemamo riječi da iskažemo žaljenje zbog ovoga što se desilo i što nas je veoma uznemirilo. Zvornik je započeo jedan novi proces povratka i življenja. Apelujemo na sve da se utvrde činjenice i okolnosti pod kojima se ovo dogodilo“, izjavio je Nedim Čivić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Situacija u Kučić Kuli i okolnim mjestima jutros je mirna. U Kučić Kuli život se manje-više odvija normalno.

Policijske patrole, koje su sinoć blokirale Ibrićevu kuću, napustile su selo.

Preplašena komšinica napadača: Bilo je gore nego u horor filmovima

Stanovnici sela u kojem je živio napadač na policajce u Zvorniku pričaju za Al Jazeeru o svom komšiji.

„Nerdin je prekjuče bio tu, kod mene, cijepao mi je drva. Neki kažu da je u zadnje vrijeme bio šutljiv, ali ja nisam primijetila. Zamolila sam ga da mi nareže drva, a on je otišao po motorku, nasuo benzina i lijepo mi narez’o drva. Moja snaha mu je maksuz skuhala kolače, jer ih je tražio i uvijek volio“, priča Ziba Ibrić o Nerdina Ibriću, momku koji je sinoć u Zvorniku ubio jednog policajca, a dvojicu ranio, i nakon čega je u policijskoj akciji i on sam ubjen.

Preplašena, nakon neprespavne noći, Ziba, čija je kuća udaljena samo pedesetak metara od Nerdinove, prisjeća se jučerašnjeg dana.

„Halima, Nerdinova mati, dotrča mi jučer popodne i veli: ‘Eno Nerdin stavio puške u gepek i negdje ode, bojim se da će nešto uraditi’!“.

Ziba priča da je komšinica vidjela kako su to bile lovačke puške za koje je imao dozvolu kao lovac.

„Bilo je gore nego u horor filmovima. Prvo smo čitali na internetu, a onda vidjeli i na televiziji da se desio zločin u Zvorniku. Mene su čak zvali neki ljudi jer su mislili da je moj sin, pošto nam je isto prezime. Ali ja sam znala da on nije i odmah mi je kroz glavu prošlo to što je rekla Halima i ubrzo sam je čula kako zapomaže“, nastavlja priču Ziba za Al Jazeuru.

Veli da je selo uskoro bilo puno policije, da su pretresali Nerdinovu kuću, ali njenu, veli nisu.

„Nismo smjeli disati, puzali smo po kući. Bilo nas je strah da, ako provirimo na prozor ili vrata, mogu pomisliti da imamo neke veze s tim, da provociramo. Čitavu noć je bilo opsadno stanje, sinoć policija, a jutros novinari“, priča Ziba.

Dijete koje je imalo sve

Kaže da je Nerdin bio dijete koje je imalo sve: „Otac mu je ubijen u ratu i njegova majka ima penziju, samo su njih dvoje živjeli. Završio je medicinsku školu. Ima i polubrata negdje, u Francuskoj ili Švicarskoj, ne sjećam se. Ali, uvijek je bio fino i odgojeno dijete“, kaže Ziba.

Ona ne zna ništa o vehabijskoj zajednici, za koju ga, kako kaže, od juče vezuju, niti je išta o tome čula.

O tome puno ne znaju ni ostali seljani. U vrijeme dok su njegovu majku, koja se vratila sa ispitivanja u policiji, uplakanu i poluonesvještenu uvodili u kuću, komšiluk se zbio po baštama i uplašeno šaputao.

Kučić Luka je mješovito selo – u donjem dijelu žive Srbi, a u gornjem Bošnjaci.

Komšija Dragan kaže da je Nerdina znao od malih nogu, ali da se u posljednjih mjesec dana čudno ponašao.

„Vidite kakav je ovaj put“, kaže Dragan i pokazuje nam izlokani makadam koji vodi do gornjeg dijela sela. „E, ovuda je on zadnjih dana vozio 120 na sat, a teško je uzaći i sa 30 km na sat. Prije bi se uvijek sa mnom lijepo pozdravio, a kad sam ga sreo prije pet dana i nazvao mu dobar dan, samo je pored mene proletio, kao lud. Skroz se promijenio, ne znam šta mu je bilo“, kaže Dragan.

Znali ga samo po dobrom

Ziba Ibrić dodaje kako Nerdin nije pio, pušio, niti se drogirao. I Hatidža D., rodom iz Kučić Luke, a koja sad živi u Tršiću, kaže da ga je znala samo po dobrom.

„Ko zna kakve posljedice je rat ostavio na njega. On je kao dijete bio u bolničkom logoru, otac mu je ubijen, ne znam ni jesu li ga našli. Je li to njega tištilo, ko zna“, kaže Hatidža.

Njene komšinice Azra i Hava kažu da su zaprepaštene i preplašene.

„Taman smo se malo sredili i smirili, i vidi sad belaja. Ko zna na šta će ovo izaći. Jutros sam trebala na pijacu u Zvornik nosit mrs da prodajem, a sad ne smijem. Šta ja znam, može neki pijanac prepoznat’ me da sam muslimanka, pa nasrnut’.“

I Ziba kaže da se plaši za budućnost. Veli da je gornji dio Kučić Luke, u kojem žive Bošnjaci, nekad imao izlaz na glavni put, ali da je on od kiša izlokan i zatvoren.

„Sad samo idemo niz selo, dole pored srpskih kuća. Moj sin je jutros rekao da on više neće silaziti niz selo dok se ovo ne smiri“, kaže Ziba.

I ostale komšije se plaše djecu poslati u školu.

„Meni je žao tog čovjeka – policajca što ga je ubio na pravdi Boga. Žao mi je i one dvojice što su ranjeni, a i malog Nerdina. Bog zna na šta će ovo izaći“, kaže Ziba i dok nas prati, dodaje: „Samo nek izađe na hajr.“

(Anadolija/Al Džazira)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se