18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Linta: Kitarovićeva poziva na kršenje prava manjina

BEOGRAD – Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta ocijenio je da izjava hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović kako forsiranje ćirilice u Vukovaru otvara stare rane Hrvatima u tom gradu, predstavlja poziv na kršenje Ustavnog zakona o pravima manjina.

Linta ističe da tom izjavom Kitarovićeva poziva na kršenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine koji garantuje slobodnu upotrebu srpskog jezika i ćirilice u Vukovaru i još 22 lokalne samouprave, gdje je učešće Srba preko 33 odsto u ukupnom stanovništvu.

Sprovođenje Ustavnog zakona dio je evropskih obaveza Hrvatske, jer je za otvaranje pregovora o Poglavlju 23 „Pravosuđe i ljudska prava“ juna 2010. godine Vlada morala da izradi akcioni plan za sprovođenje tog dokumenta.

„Osim toga, Kolinda Grabar Kitarović ignoriše činjenicu da do početka rata u Vukovaru nije bilo ubistava Hrvata, ali jeste Srba i da Hrvatska i dalje ne priznaje srpske žrtve“, istakao je Linta.

On je podsjetio Kitarovićevu da je Gradsko vijeće Vukovara jula 2009. godine donijelo Statut grada Vukovara kojim je uvedena slobodna upotreba srpskog jezika i ćirilice u tom gradu.

Za usvajanje tog statuta glasali su, osim odbornika Samostalne demokratske srpske stranke, i odbornici Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke prava.

„Postavlja se pitanje kako HDZ-u i hrvatskim braniteljima 2009. i 2010. godine nije smetala ćirlilica u Vukovaru, a počela je da im smeta nakon 1. jula 2013. godine kada je Hrvatska primljena u članstvo EU? Odgovor je veoma jasan. HDZ nikad nije odustao od programa etničkog čišćenja Srba“, zaključuje Linta u pisanoj izjavi.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se