9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Ivanićev odraz političke nemoći

BANJALUKA – Predsjedik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su „izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića odraz političke nemoći čovjeka koji je stjeran u ćošak i uhvaćen u laži“.

Komentarišući Ivanićevu izjavu da je „iznio samo svoj prijedlog o mehanizmu koordinacije i da nema namjeru da objašnjava dalje gospođi Cvijanović, koja je izgubila izbore, te nije njeno da se petlja u odnose sa BiH“, premijer Srpske rekla je Srni da Ivanić ne treba ništa da objašnjava Željki Cvijanović, ali treba javnosti i građanima Republike Srpske koje uporno obmanjuje u vezi sa mehanizmom koordinacije.

„Prijedlog koji on predlaže nije njegov, već prijedlog SDA i DF, izrađen uz pomoć pojedinih stranaca. To je stari prijedlog koji nam je nuđen prije godinu i po dana, a jedina razlika je u tome što je tada umjesto DF-a na vlasti bio SDP, ali to je ionako bila ista politička firma.

Hrvatske partije su taj prijedlog odbile, jer je ignorisao ustavne nadležnosti kantona, a SNSD zato što je predviđao intervenciju nivoa BiH u pitanjima za koja taj nivo nije nadležan, uključujući i ono što Mladen Ivanić sada promoviše, da spor oko nadležnosti između različitih nivoa vlasti rješava neko na nivou BiH kao što je Predsjedništvo BiH ili predsjedavajući Savjeta ministara sa svoja dva zamjenika“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je za Vladu Republike Srpske taj prijedlog bio neprihvatljiv, jer nije uvažio obim ustavnih nadležnosti kojima raspolažu entiteti, prvenstveno Republika Srpska, već je težište dato nivou BiH iako on nije nadležan za većinu stvari u procesu evropskih integracija.

Cvijanovićeva je navela da je ideja da se Republici Srpskoj nametnu neki „super arbitri sa nivoa BiH“, bila i ostala neprihvatljiva za Vladu Republike Srpske.

„Treba podsjetiti Ivanića, ali i javnost, i na to da je izrađen i jedan drugi prijedlog mehanizma koordinacije, koji je u potpunosti uvažio ustavne nadležnosti svakog nivoa vlasti, a koji su podržale Vlada i Narodna skupština Republike Srpske, uključujući i poslanike partije Mladena Ivanića, kao i hrvatske stranke iz FBiH, ali su ga odbile upravo te bošnjačke partije iza čijeg prijedloga je sada stao Mladen Ivanić, otplaćujući svoj politički dug. I to je sva istina u vezi sa mehanizmom koordinacije“, naglasila je predsjednik Vlade Srpske.

Što se tiče Ivanićeve tvrdnje da „nije posao premijera da se bavi odnosima sa BiH“, Cvijanovićeva mu je poručila da su odnosi sa BiH i u BiH itekako posao svakog premijera Repblike Srpske, i to sve dok postoji BiH.

„I on to odlično zna, ali ne zna šta drugo da kaže sad kad je samog sebe doveo u ovakvu situaciju. Istinski gubitnik izbora je onaj ko mora da radi po tuđim direktivama, i ko se strancima pravda objašnjavajući kako bi ‘eto, oni gore na nivou BiH željeli uraditi sve što treba, ali ne daju im oni iz Banjaluke“, istakla je Cvijanovićeva.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se