5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Ivanić: Nova šansa za put ka EU

SARAJEVO – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da se, aktiviranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, BiH otvara nova perspektiva.

Ivanić kaže da su pred BiH sada obaveze definisanja programa ekonomskih reformi, ali i motivacije vlasti da ih provedu.

„To je faza koju treba završiti do ljeta i očekuje se da ključnu ulogu u tome imaju predsjedavajući Savjeta ministara BiH /Denis Zvizdić/ i entitetski premijeri, koji treba da sa Evropskom komisijom i međunarodnim finansijskim institucijama dogovore program“, naveo je Ivanić.

Nakon toga, dodao je on, slijedi i definisanje mehanizma koordinacije između BiH i EU, kao ključnog uslova za podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU.

Ivanić je za „Dnevni avaz“ rekao da različiti nivoi vlasti moraju da imaju pravo da učestvuju u svemu, jer se odlučuje o temama o kojima ti nivoi odlučuju.

„Neće biti promjene nedležnosti, nego će se naći mehanizam deblokade iz donošenja odluka naše komplikovane ustavne strukture“, kaže Ivanić.

On procjenjuje da u slučaju neuspjeha domaćih vlasti, EU neće uvoditi sankcije BiH, ali će sigirno biti određenog ingorisanja.

Govoreći o Deklaraciji Narodne skupštine Republike Srpske povodom zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenom ustavnosti Zakona o praznicima u Republici Srpskoj, Ivanić kaže da „ne bi bilo usvajanja Deklaracije da nije bilo zahtjeva“.

„Dok se ne shvati da je rat završen i da nijedna strana ne treba nikoga da izaziva, nećemo imati normalne prilike. Jednog dana moraće da shvate da postoji Republika Srpska i da ne treba ići na njeno ukidanje, nego, naprotiv, treba učiniti sve da ona bude učesnik u dogovorima. Mislim da se u svemu ovome previše vodilo uskim političkim interesima, dodvoravanju vlastitom političkom tijelu“, smatra Ivanić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se