23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Incko posjetio ranjenog policajca i razgovarao sa Stevanovićem, Vidovićem i Mehmedovićem

ZVORNIK – Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko danas je u zvorničkoj bolnici obišao policajca ranjenog u terorističkom napadu na Stanicu javne bezbijednosti Zvornik Stevu Milovanovića.

On je danas u SJB Zvornik koja je 27. aprila bila meta terorističkog napada u kojem je jedan policajac ubijen, a dva su ranjena, razgovarao sa načelnikom ove Stanice Stanimirom Vidovićem, nakon čega je u opštini Zvornik razgovarao sa načelnikom opštine Zoranom Stevanovićem i predsjednikom Skupštine opštine Mersadom Mehmedovićem.

Po završetku sastanka Incko je rekao da je danas došao u Zvornik kao visoki predstavnik, ali još važnije, i kao čovjek, da vidi kakva je situacija i da izrazi saučešće povodom ubistva policajca Dragana Đurića.

– Posjetio sam i jednog od dva ranjena policajca koji je u bolnici, Milovanvića i jako me je dirnulo kad sam ga pitao da li ga boli rame, a on odgovorio da ga boli duša, znači dobar policajac i hrabar policajac. Čitao sam i izjave supruge drugog policajca Željka Gajića koji se oporavlja kod kuće, to su jako mudre i pomirujuće izjave, gdje je rekla da djeca imaju dobre odnose sa bošnjačkom djecom i da će se to nastaviti. Smatram da je to najvažnija poruka, kao i to što je rekao načelnik opštine je da budućnost suživot u kojem moramo svi sarađivati. Da li je to Beograd, Zagreb, Zvornik, Sarajevo, Banjaluka, svi moramo sarađivati, posebno kada je u pitanju terorizam. Mislim da je sada vrijeme da ne rušimo mostove, nego da ih gradimo, nije vrijeme podjela, nego saradnje. Mislim da su građani jako mudro reagovali, bili su suzdržani i vidim da se normalan život vraća, a institucije moraju raditi svoj posao i videćemo šta će istrage pokazati – rekao je Incko.

On smatra da svi građani ovaj čin osuđuju, dodavši da je važno da svi ostanu trezveni, da se smire strasti i da se svaki građanin ponaša kao odgovoran.

Incko je najoštrije osudio uvredljive grafite u Sarajevu, istakavši da smatra da do destabilizacije situacije na bilo kom nivou neće doći.

Na pitanje novinara da li će 3. maja posjetiti Dobrovoljačku ulicu, Incko je rekao da je to „interesantna tema, ali da će poslije Zvornika otputovati u Njujork i Vašington“. On je dodao i da je u Jasenovcu bila prisutna njegova zamjenica, te da neke stvari treba obilježavati sa pijetetom.

Stevanović je istakao da se danas razgovaralo o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji u opštini Zvornik.

– Složili smo se da su građani opštine položili ispit kad je riječ o pribranosti, neširenju panike i neokupljanju na javnim mjestima koja bi mogla da pošalju neku negativnu poruku koja nikome ne treba. Složili smo se i da je bezbjednost građana najvažnija, od čega zavisi budućnost svih nas. Složili smo se da nakon što se desio ovakav nemili događaj treba pomirujućih izjava i stavova, treba nam vrijeme i razgovor sa svima koji su nam bitni da prevaziđemo ovu situaiciju, ostanemo složni i radimo na zdravom životu svih građana na ovim prostorima – naglasio je Stevanović.

On je napomenuo da je ovih dana dao preko 50 izjava raznim medijima.

– Prihvatao sam razgovor sa svima, jer ja ne znam ko šta gleda ili čita, ali je bilo važno da preko svih medija svima pošaljemo jasne poruke na kojoj liniji je Zvornik. Dotakli smo se u današnjem razgvoru i društvenih mreža, mi smo svjesni koje su zlo društvene mreže u ovakvim situacijama gdje djeca koja sjede negdje daleko i od Zvornika i od ovih prostora šalju tako otrovne poruke koje nikome ne donose dobro. Oni ne misle dobro ni sebi, jer mnogi ljudi sa ovih prostora su mislili da se nevolja dešava tamo negdje daleko, a evo desila se i pred našom kućom. Ne može se dozvoliti da se pravi junak od Ibrića, u ovoj zemlji mora se prestati sa pravljenjem junaka od onih koji su ubili nevine ljude i to treba da shvate svi. Smatrao sam da smo postigli da u Zvorniku gledamo naprijed, da prestanemo da se prebrojavamo, da zamjeramao jedni drugima, to nikome dobro ne donosi. Sve žrtve pa i ova posljednja treba da nam budu opomena da čiimo sve da se ovdje nikad više nikada takve stvari ne ponavljaju – poručio je Stevanović.

Mehmedovićevim je rekao da je Incko pružio podršku predstavnicima lokalne vlasti u nastojanjima da se suživot i tolerancija održe na najvišem nivou, kao i što dolikuje opštini koja je cijelo vrijeme gradila taj suživot i toleranciju i podigla je na visok nivo.

Mehmedović je izrazio očekivanje da loši komentari na društvenim mrežama neće dovesti do pogoršanja bezbjednosne situacije.

– Na društvenim mrežama to su komentari pojedinaca koji negdje sa strane, daleko i odavde pišu kojekakve gluposti, ima možda i lažnih profila i mislim da nam društvene mreže stvaraju problem, ali isto tako mislim da su građani svjesni i odgovorni i to su pokazali i u ovoj situaciji i mislim da takva pisanja neće narušiti međuljudske odnose – rekao je Mehmedović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se