20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

EU: Oprezni optimizam prema BiH

LUKSEMBURG – U Evropskoj uniji postoji oprezni optimizam prema Bosni i Hercegovini koji bi ona trebala iskoristiti kako bi napokon krenula prema evropskim integracijama, zaključak je radnog sastanka 20-tak ministara zemalja članica EU-a, koji je u ponedjeljak održan u Luksemburgu.

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić organizovala je prije početka redovnog sastanka ministara spoljnih poslova EU-a u Luksemburgu radni doručak „Prijatelja BiH“, na koji se odazvalo 20-tak ministara, visoka predstavnica za vanjsku politiku Federika Mogerini i povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han.

„Ako u jednoj rečenici mogu opisati cijeli sastanak onda mogu reći, oprezni optimizam“, izjavila je nakon sastanka ministrica Pusić. Dodala je da ovakav sastanak u ovom formatu nikada prije nije održan, ne samo za BiH, nego za bilo koju zemlju u regiji.

Ključne teme o kojima se govorilo na sastanku bile su financijski paket koji bi BiH mogla dobiti u zamjenu za reforme te pitanje koordinacijskog mehanizma za odnose s EU-om.

„Smatram da je vrlo važno što je Bosni i Hercegovini još jednom potvrđena evropska perspektiva, pogotovo u današnjem kontekstu kada postoji skepsa prema proširenju, i to što su neki poput Velike Britanije i Njemačke rekli da stoje sto posto iza Bosne i Hercegovine. Spominjem te dvije zemlje jer su one potaknule inicijativu koja je poslije prerasla u nov pristup EU-a prema BiH-a, a na naš poticaj od prije godinu dana“, rekla je Pusić.

Predsjednik Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je rekao kako ohrabruje veliki odziv na sastanak, što pokazuje da postoji volja i pozitivno ozračje da se pomogne BiH.

„Da je neko prije par godina organizovao ovakav sastanak, niko se ne bi odazvao, svi bi mislili da je BiH izgubljeni slučaj, a sada se javlja nada“, rekao je Ivanić.

Rekao je da sada premijeri dva entiteta i predsjednik Vijeća ministara moraju hitno dogovoriti popis reformi, napraviti strategiju i s tim izići pred međunarodne financijske institucije.

Ivanić smatra da je popis reformi moguće usuglasiti prije ljeta i dogovoriti se s međunarodnim financijskim institucijama.

Ivanić smatra da će se pitanje sprovođenja odluke u slučaju Sejdić-Finci, koje će ostati uslov, lakše rješavati ako građani BiH osjete neke pomake na ekonomskom planu.

Bosanskohercegovački ministar inostranih poslova Igor Crnadak kaže da BiH mora iskoristiti ovu šansu.

I povjerenik Johanes Han ističe pozitivan ambijent i raspoloženje prema BiH.

„Osjeća se novi duh prema Evropi i potrebnim reformama, što je apsolutno neophodno za približavanje Uniji“, rekao je Hahn.

Optimista je i slovački ministar spoljnih poslova, koji je nekada bio Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

„Sastanak je ohrabrujući, optimista sam. Već je velik iskorak to što su formirane vlasti na svim nivoima u BiH“, rekao je Lajčak.

FENA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se