4.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Đokić u Alumini: Puna podrška Vlade Srpske

ZVORNIK – Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Zvorniku da će Vlada Republike Srpske dati punu podršku daljim naporima da se nastavi pozitivan trend razvoja kompanije „Alumine“ iz Zvornika.

Đokić je, nakon razgovora sa predsjednikom Upravnog odbora „Alumine“ Milom Matićem i načelnikom opštine Zvornik Zoranom Stevanovićem, rekao novinarima da je došao u „Aluminu“ s ciljem da se označe dvije vrlo uspješne godine poslovanja ovog kolektiva, nakon što je Vlada Republike Srpske dosta hrabrim odlukama 2013. godine odlučila da spasi ovu fabriku od propasti koja je bila izvjesna.

„Sada imamo vrlo uspješan, vrlo stabilan privredni kolektiv koji na tržište Republike Srpske, BiH, Evrope pa i van Evrope, izvozi vrlo kavalitetnu paletu proizvoda“, rekao je Đokić i naglasio da je vidljivo da je u prethodne dvije godine „Alumina“ dostigla visok nivo razvoja i unapređenja tehnoloških procesa.

Prema njegovim riječima, posebno je važno da su u „Alumini“ osvojili nekoliko novih proizvoda, napuštajući tradicionalnu metaluršku granu i paletu proizvoda te vrste, istovremeno okrećući se novim grupacijama proizvoda na kojima se dalje temelji izuzetno visok poslovni rezultat koji je „Alumina“ ostvarila.

„To se sve vidi i u pateti proizvoda i u strukturi proizvoda i u vrijednosti proizvoda koji u sebi nose visoku profitnu stopu“, rekao je Đokić.

On je dodao da ima i složen problem, a to je otvoren stečajni postupak Fabrike glinice „Birač“, što je rezultat neodgovornog rada prethodnih partnera, koji su ovdje bili dugi niz godina i koji su ovom kolektivu nanijeli veliku štetu, zbog čega moramo još neko vrijeme da se bavimo saniranjem posledica te neodgovorne politike prema ovom kolektivu.

On je istakao da će u narednim danima biti intenzivirani sastanci na kojima će se rješavati snabdjevanje gasom, cijenom gasa, da se potrudimo da bude još jefinija, smabdjevanjem elektičnom energijom i uslovima pod kojima će se snabdjevati, rješavanje starih obevaza za ranije utrošenu struju ovog preduzeća, pitanje transporta i razgovori sa Željeznicama Republike Srpske, kao i razgovori sa bankama za dalje finansijsko praćenje „Alumine“.

„Za nas je jako važno da je menadžment Alumine stabilan, stručan i vrlo pozitivno orijentisan ka nastavku dobre proizvodnje i stvaranju poslovnih rezultata sa mnoštvom novih ideja“, rekao je Đokić i naglasio da je u ime Vlade Republike Srpske odao priznanje Matiću i kompletnom menadžmentu „Alumine“, svim ljudima koji su bili uključeni u proces razvoja „Alumine“ u protekle dvije godine, kao i svim zaposlenim radnicima kojih trenutno ima oko 1200.

Matić je izjavio da ga raduje podrška Vlade Srpske koja je neophodna da svi u „Alumini“ istraju u realizaciji planova koji su zacrtani za naredni period.

„Prilično smo stabilizovali koncept sadašnjeg funkcionisanja „Alumine“ i očekujemo materijalnu, organizacionu, moralnu i ljudsku podršku za nastavak projektnih rješenja koje smo kreirali oko našeg strateškog plana da „Alumina“ što bolje funkcioniše u budućnosti“, rekao je Matić.

On je naglasio da je u rotekle dvije godine primljeno 309 novih radnika, od čega oko 60 inženjera, i istakao da je Fabrika bila kadrovski zapuštana.

Matić je rekao da je tehnološki proces u „Alumini“ takav da se mora praviti organizacija zamjenjljivosti kadrova i naveo da „Alumina“ redovno plaća sve obaveze prema radnicima.

Stevanović se zahvalio Predsjedniku i Vladi Republike Srpske što su imali hrabrosti da prije dvije godine naprave korak uvođenja stečaja u Fabriku glinice „Birač“, da nakon toga budu istrajni i priustni u svim teškim trenucima, zahvalio se menadžmentu koji je poveo fabriku ispravnim poslovnim putem i zaposlenim radnicima koji razvojem „Alumine“ obezbjeđuju sebi i svojoj djeci bolju budućnost.

Prethodno je Đokić u zgradi opštini Zvornik razgovaraoi sa Stevanovićem o privrednom razvoju zvorničke opštine, nakon čega je posjetio Republički zavod za geološka istraživanja, gdje je razgovarao sa direktorom zavoda Draganom Mitrovićem.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se