9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Đokić: Reforme čuvaju stabilnost

BANJALUKA – Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručuje da će reforme dovesti do očuvanja fiskalne stabilnosti, investicija, rasterećenja privrede i novih radnih mjesta.

„Paketom od 11 zakona, koji su u nacrtu prošli Narodnu skupštinu, i inicijativom za izmjenu tri zakona na nivou BiH, Vlada Srpske je jasno stavila do znanja da su ekonomska stabilnost i privredni rast njeni prioriteti“, naglašava Đokić u intervjuu Srni.

Prema njegovoj ocjeni, dosljedan rad na realizaciji Ekonomske politike za 2015. godinu i provođenju neophodnih reformi – najvažniji je rezultat u prvih 100 dana rada Vlade Republike Srpske.

Đokić naglašava da je novi kabinet premijera Srpske Željke Cvijanović u kratkom periodu ostvario mnogo kvalitetnih rezultata.

On navodi da je Vlada Srpske pokazala društvenu odgovornost brojnim aktivnostima, koje se, između ostalog, odnose na podsticaj novog zapošljavanja, očuvanje radnih mjesta, ali i programe socijalnog zbrinjavanja radnika.

„Svi ćemo se složiti da može bolje i tome težimo, ali ne možemo zatvoriti oči pred činjenicom da je u prva dva mjeseca ove godine evidentan rast industrijske proizvodnje za 3,8 odsto i da je za 4,1 odsto manje nezaposlenih u odnosu na isti period prošle godine“, naglašava Đokić.

On je podsjetio da su na rast industrijske proizvodnje u prva dva mjeseca ove godine najviše uticali rast u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom i parom gdje je ostvarena proizvodnja veća za 11,2 odsto u odnosu isti mjesec prošle godine.

Na porast industrijske proizvodnje uticala je i proizvodnja proizvoda od gume i plastičnih masa sa rastom od 44,9 odsto, proizvodnja električne opreme gdje zabilježen rast od 42 odsto, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme sa rastom od 19 odsto, proizvodnja namještaja sa rastom od 7,6 odsto i prehrambena industrija gdje je zabilježen rast od 8,9 odsto.

Đokić napominje da je u prvih 100 dana Vlade prvenstveno radio na podsticanju reformskih aktivnosti, privlačenju novih investicija, posebno u sektoru energetike i prerađivačke industrije, kao i snažnijoj promociji aktivnosti Vlade i potencijala kojima raspolaže s ciljem bržeg ekonomskog rasta i ukupnog razvoja Republike Srpske.

„Postoje već konkretni rezultati kroz najavljene investicije kompanija iz više zemalja, među kojima se ističu Italija, Kina, NJemačka i Austrija“, navodi Đokić.

Vlada i resorno ministarstvo intenzivno rade na pronalaženju strateških partnera za neprivatizovana privredna društva sa većinskim ili stoodstotnim državnim kapitalom, a posebno za preduzeća koja je ranije Vlada preuzela iz stečaja.

„Smatramo da je, dugoročno, jedino rješenje privatizacija, i to privatizacija od kompanija koje su spremne da daju čvrste garancije za realizuju investicije na duži vremenski period“, poručuje Đokić i dodaje da će Ministarstvo insistirati na pojačanoj kontroli menadžmenta i poslovanja javnih preduzeća, ali i pokretanju pitanja odgovornosti za loše poslovne rezultate.

On ukazuje da su aktivnosti Vlade i resornog ministarstva dio procesa koje treba provoditi u kontinuitetu, koji imaju trajanje i ne mogu preko noći dati konkretan rezultat.

Đokić ističe da su, dugoročno, započeti reformski procesi te realizacija planiranih investicija u industriji i energetici garant pozitivnih promjena u budućnosti.

„Ministarstvo će u punom kapacitetu biti na usluzi investitorima, kako domaćim tako i stranim, da bismo zajednički došli do kvalitetnih rješenja za bolji i brži privredni rast cijele Republike Srpske“, zaključuje Đokić za Srnu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se