-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Cvijanović: Niko ne podržava značajno poskupljenje struje

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da niko ne podržava značajno povećanje cijene električne energije i priču o velikim opterećenjima za građane i privredu.

„Rekla sam, konsultujući se sa ministrima, da niko ne podržava nikakvu priču o velikim povećanjima ili uvođenje neke značajno veće cijene električne energije, znajući da radimo čitav niz stvari upravo da rasteretimo“, navela je Cvijanovićeva.

Ona je sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske rekla da povećanje cijene električne energije nije stvar o kojoj odlučuje Vlada Republike Srpske. Prema njenim riječima, preduzeća u sistemu „Elektroprivrede“ su se obratila regulatoru kojeg je uspostavila Narodna skupština Srpske.

„Hoćemo da vidimo kalkulaciju, hoćemo da vidimo šta to znači i da onda kažemo da li je nama to prihvatljivo ili ne. Ne zato što mi donosimo odluku nego da iznesemo svoj stav. Neka minimalna i simbolična povećanja, kako su bila su najavljivana, jedan, dva, tri, četiri odsto, ali nikada niko nije pominjao, ja nisam nikad bila u prisustvu nigdje gdje je neko pominjao 19 ili 15 odsto poskupljenje električne energije“, rekla je Cvijanovićeva, napomenuvši da niko ne želi da optereti građane i privredu.

Ona je naglasila da je bila šokirana kada su ljudi iz Regulatorne komisije za energetiku pravili zbrku o ovom pitanju i da je zbog toga intervenisala.

Cvijanovićeva je ukazala i na jednu vrstu zloupotrebe kada je opozicija rekla da će protestovati zbog povećanja cijene električne energije, istakavši kako su čuli netačne informacije. Ona je dodala da je „Elektroprivreda Republike Srpske“, kada su je oni vodili, bila u gubicima od 180 miliona KM.

„Mi smo to sveli na 184.000 KM i sve ove godine krize ovo preduzeće je poslovalo pozitivno i nisu povećavali cijenu električne energije. Pogledajte u okruženju koliko su puta povećavali cijenu i koliko su kod nas cijene niže“, kaže Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, „Elektroprivreda Republike Srpske“ je u prošloj godini ispunila plan proizvodnje električne enegrije.

„Poplave su nanijele štetu `Elektroprivredi` od 68 miliona KM, a 22 miliona KM moraju da plate u Fond solidarnosti. U ovom preduzeću je zaposleno više od 800 ljudi, među kojima su demobilisani borci, ratni vojni invalidi, iz porodica koje su socijalno ugrožene“, navela je Cvijanovićeva.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se