24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Crna lista džihadista: Na spisku za odstrel i američki senator!

Magazin džihadističke organizacije Islamska država „Dabik“ uvrstio je američkog senatora iz Virdžinije Ričarda Bleka na listu neprijatelja, zajedno sa još dvojicom američkih zvaničnika.

Publikacija izdvaja Bleka zajedno sa još dvojicom „krstaša“ – bivšim senatorom i predsjedničkim kandidatom Rikom Santorumom i veteranom CIA Garijem Berntsenom, prenose američki mediji i društvene mreže.

Časopis objavljuje fotografije pomenutih preko cijele strane i citira svakog od njih opširno pod naslovom „Prema riječima neprijatelja“.

„Tokom posljednjih dana, brojni krstaši izrazili su zabrinutost zbog snage Islamske države, njenog oživljavanja islama i kalifata i njenu ekspanziju u Evropi i ostatku svijeta“, navodi se u uvodniku.

Časopis nije objavio nikakve otvorene prijetnje protiv tih lica, ali Blek je rekao da ga je virdžinijska policija upozorila na njegovo postojanje. On je odbio da kaže da li je preduzeo neke mjere predostrožnosti.

„Oni su željeli da budem svjestan opasnosti, jer je u pitanju ekstremistička organizacija, koja spaljuje ljude u kavezima“, rekao je on.

Berntsten i Santorum nisu željeli da komentarišu objavljivanje njihovih fotografija u časopisu.

Islamska država u okviru svoje propagande često citira zabrinutost zapadnih zvaničnika zbog njenog rasta, uzimajući njihove riječi kao kompliment, kaže koautor publikacije „ISIS: Država terora“ J.M. Berger.

„U osnovi, oni traže mogućnost da pokažu koliko ih se plaše na zapadu“, kaže Berger, dodajući da pri tom nikoga ne diskriminišu.

Tako su naveli riječi Santoruma da Islamska država ne gubi tlo i da neće biti diskreditovani u očima islamskog svijeta, nego će postati jača.

Citirali su Berntsenov nedavni intervju kablovskoj TV, u kojem on kaže da je „Islamska država zaista najuspješnija sunitska teroristička grupa u istoriji, jer su oni stvoreni van prostora nacionalnih država“. On je tada dodao da ID ima sjajnu propagandu, koja navodi ljude širom svijeta da traže poruku.

Blek je skrenuo međunarodnu pažnju na sebe prije godinu dana, kada je poslao pismo sirijskom predsjedniku Bašaru Al Asadu u kojem mu zahvaljuje za odbranu hrišćana, a ovaj je to pismo postavio na svom Fejsbuk profilu.

Časopis je citirao dijelove njegovog intervjua za rusku televiziju Russia Today, u kojem je rekao: „Jedna stvar je jasna – ako Damask padne, strašna crno-bijela zastava Islamske države će se vijoriti iznad njega“.

On je potom dodao da će „u roku od mjesec dana nakon pada Damaska, pasti i Jordan i Liban“.

„Mislim da ćete automatski vidjeti početak istorijskog pritiska islama prema Evropi i mislim da će na kraju Evropa biti osvojena“, procijenio je on.

Blek je bio iznenađen kad je vidio da se pojavio u tom magazinu kao „američki krstaš“, ali je na osnovu toga zaključio da je to dokaz da je dobro znao šta govori kada je u pitanju Islamska država.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se