14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Čime oduševiti domaćine u različitim zemljama svijeta

Čak i oni najneuviđavniji znaju da postoje pravila lijepog ponašanja kojih se treba pridržavati kada se pređe tuđi prag – nije poželjno doći praznih ruku, predugo se zadržavati i svuda zavirivati.

Kada se, međutim, nađemo u nekoj stranoj zemlji, takoreći na nepoznatoj teritoriji, ne znamo uvijek kako da se ponašamo, a da ne uvredimo domaćine. Novinari “Hafington posta” zabavili su se sastavljanjem liste “zlatnih” preporuka koje će pomoći modernim putnicima da ostave najbolji utisak u gostima.

Tako u Indiji, u kojoj je gostoprimstvo svetinja, a gosti “božje senke”, treba obavezno popiti čašu vode koju vam domaćin nudi u znak dobrodošlice. Takođe je poželjno izuti se prije ulaska u kuću. Ljubljenje domaćina se, pak, ne preporučuje.

Tokom jela, potrebno je znati da “ne, hvala” ne znači odbijanje na nutkanje domaćice.

– Ako samo kažete ‘ne, hvala’ ona neće prestati da vam sipa jelo u tanjir. Treba žustro da se usprotivite, po mogućnosti uz mahanje ruku ili držanjem za stomak kako biste pokazali da ste siti – objašnjava Sruthidžit K, urednik indijskog izdanja “Hafington posta”.

U Velikoj Britaniji, poželjno je donijeti dosta alkohola.

– Jedna flaša nije dovoljna – kaže novinar Kris Jork i podsjeća da se od gosta očekuje da uzvrati poziv.

– Kada ste u Italiji, nikad, baš nikad, nemojte tražiti kašiku da s njom jedete špagete ili neku drugu testeninu, osim ako vam nisu poslužili čorbu minestrone – upozorila je Džulija Belardeli, dodajući da nije lijepo ni ostavljati hranu u tanjiru.

U Kanadi ćete pokazati da ste lijepo vaspitani ako na kraju obroka pomognete domaćinima da raspreme sto. U ovoj zemlji se i tako veče najčešće završi u kuhinji. Nijemci od vas očekuju da dođete na vrijeme: zakašnjenje duže od 15 minuta biće shvaćeno kao znak nepoštovanja.

U zemljama Magreba, bilo da je riječ o Maroku ili Tunisu, nemojte donositi vino, osim ako niste sigurni da vaš domaćin pije alkohol.

To može da bude shvaćeno kao uvreda. Bolje je kupiti nešto slatko ili ponijeti neki specijalitet iz vaše zemlje koji se ne može naći na domaćem tržištu.

– I zaboravite na klišee. Osim Beduina, i to onih u zabačenim predjelima, niko više ne jede kuskus rukama. Koristite kašiku – poručila je urednik magrebskog izdanja lista Hueida Anuar.

U Grčkoj je poželjno donijeti flašu alkoholnog pića, tortu ili cvijeće, najbolje u saksiji, koje će naći svoje mjesto na terasi ili u dvorištu.

Španci uvijek zakazuju večeru u 21 čas ili čak kasnije.

– Nikada, baš nikada, nemojte nekog zvati ranije. Svi će mnogo piti tokom cijele večeri, ali je najvažnije da razgovor nikako ne zamre. Ukoliko nastupi tišina duža od 10 sekundi, smatraće se da je veče propalo – ističe novinar Marija Sanča. Na Kubi je na cijeni osmijeh.

– Nasmiješite se, čak i ako je juče neko umro – objašnjava Iranija Lusardo.

Kada ste u Brazilu, gost nikada ne treba da dođe na vrijeme, osim ukoliko mu to domaćin nije izričito naglasio.

– Kašnjenje se ne smatra uvredom, a ako dođete na vrijeme postoje velike šanse da zateknete domaćine u pidžami ili kako pripremaju jelo – naveo je novinar Jone Agijar.

Poslije izvjesnog vremena, gost može da se ponaša kao kod svoje kuće, da otvori frižider i uzme šta mu je volja, ali je zato poželjno da pomogne pri kuvanju, pospremanju i pranju sudova nakon večere.

Prilikom ulaska u južnokorejski dom neophodno je izuti se i s nekoliko riječi pohvaliti uređenje kuće ili stana. I u slučaju da jelo nije po njegovom ukusu, gost treba reći da je odlično i potruditi se da sve pojede.

Kada vas Meksikanci pozovu na večeru znajte da ćete jesti kao da je sutra smak svijeta. U ovoj zemlji okupljanja dugo traju. – Čak i kada je jako kasno i kada su svi već pospani, niko neće poželjeti da ode. Roditelji obično stave djecu da spavaju – rekla je novinar Sonja Ramires.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se