20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Zapad prijeti formiranjem haškog suda za Kosovo

PRIŠTINA – SAD, EU, Njemačka, Britanija, Holandija i Italija upozorili su vlasti u Prištini da će, ukoliko kosovski parlament ne usvoji zakon o formiranju specijalnog suda za zločine OVK, takav tribunal, u skladu sa Rezolucijom 1244, nastati pod patronatom Ujedinjenih nacija.

Vlada Hašima Tačija i kosovski parlament pod velikim su pritiskom Zapada da što prije formiraju sud pred kojim će biti procesuirani slučajevi ratnih zločina koje su počinili pripadnici OVK.

„Ukoliko kosovski parlament ne usvoji zakon o formiranju tog suda, odlučujuću ulogu igraće Ujedinjene nacije… To će biti novi haški sud“, rekla je u Prizrenu Trejsi Džejkobson, američka ambasadorka.

Pritisak Zapada pojačao je britanski ambasador Ijan Klif, koji je rekao da će, ukoliko Kosovo bude odugovlačilo, odluka o formiranju suda, prema Rezoluciji 1244, neminovno prijeći u ruke Savjeta bezbjednosti UN.

„Postojaće ogroman pritisak da se formira sud UN, a stalne članice tog tijela, uključujući Britaniju, neće imati razloga da se tome protive“, rekao je Klif, navodeći da „Kosovo odugovlačenjem gubi kredibilitet“.

Holandski ambasador Robert Boš bio je još konkretniji u akciji ubjeđivanja kosovskih lidera da što prije formiraju novi sud, navodeći da u Ujedinjenim nacijama ima „država koje baš i nisu veliki prijatelji“ Kosova.

„I te zemlje će imati veliki uticaj“, rekao je Boš tokom predavanja na prištinskom univerzitetu, javlja RTS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se