15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Za jedan dan, lako pobijedite grip

Postoji nekoliko efikasnih načina da se simptomi gripa ublaže u roku od 24 sata i spriječi razvoj bolesti.

Prehlade i virusi u ovo doba godine uzimaju najviše maha. Sve je manje onih koji imaju „luksuz“ da odleže čim uoče prve znake slabosti i obaveze stavi u drug plan, ali postoji nekoliko efikasnih načina da se simptomi gripa ublaže u roku od 24 časa i spriječi razvoj bolesti, pišu Večernje novosti.

Okrepljujući san

U „mjesecima virusa“ spavajte što duže, jer će imunitet biti jači. Najmanje osam sati u kontinuitetu i duže ako je potrebno. Uveče lezite ranije i ustaćete odmorni.

Obavezan doručak

Prvi obrok je vrlo važan i mora da bude obilan i zdrav. Žitarice, med, mliječni proizvodi, voće i povrće daće vam snagu i ojačati odbranu organizma.

Topla kupka

Čim osjetite „jezu u kostima“, lezite u toplu kupku ili se istuširajte vrućom vodom. Dovoljno je da stopala potopite u što topliju vodu i držite dok ne osjetite da se tijelom širi prijatna toplota.

Inhaliranje

Prvi simptomi gripa su zapušen nos ili curenje, pa bi trebalo odmah da se inhalirate. Udišite vrelu paru čaja od nane, kamilice ili bosiljka.

Izađite na vazduh

Kratka šetnja će pomoći da se opustite i osvježite.

Pojačani obroci

Dok se imunitet bori sa virusima, zaboravite na oskudne obroke i dijete. Pomozite mu tako što ćete da povećate unos namirnica bogatim proteinima, mineralima i vitaminima.

Čajevi i vitamini

Umjesto treće i četvrte kafe, popijte čaj od kamilice, koji će da spriječi taloženje sluzi u grlu i plućima. Uzmite tabletu vitamina C.

Ljuto, bijeli luk i čašica rakije

Uveče možete da popijete jednu „domaću“, koja će dezinfikovati grlo, zagrijati tijelo i ubrzati cirkulaciju. Jedite ren, ljutu papriku i naravno bijeli luk, koji je odličan borac protiv bacila.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se