15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

UMJETNOST I PONEKA PARA: Oslikava ešarpe i marame i izrađuje druge ukrasne predmete

Sanja Milošević iz Zvornika oslikava ešarpe i marame i izrađuje druge ukrasne predmete

ZVORNIK – Sanja Milošević, rođena Sarajka, tokom poslednjeg rata u Bosni i Hercegovini, morala je napustiti rodni grad i obrela se sa majkom, mužem i dva sina u Zvorniku. Jedno vrijeme, radila je u tadašnjoj Službi društvenog knjigovodstva, ali je ubrzo ostala bez posla.

Razmišljajući kako da zarađuje za sebe i porodicu, počela je da oslikava ešarpe i druge marame pomoću svile i da radi druge ukrasne predmete.

– Počela sam prije tri godine, da pomoću svile oslikavam ešarpe i marame i tako na neki način otkrila talenat za ovu vrstu ukrašavanja. Usvojila sam nekih četiri do pet tehnika rada. Mogu reći da sam jedina u gradu koja se bavi ovim poslom i za sada mi dobro ide. Osim ukrašanja marama, izrađujem i razne ramove za slike kutijice za nakit, neobične cvijećnjake, vitraž, a bavim se i dekupaž tehnikom na staklu, drvetu i plastici. Sve su ovo unikatni predmeti za koje treba dosta talenta i strpljenja, priča nam Sanja.

Ovaj posao je, kako reče, dosta skup jer treba nabaviti lajnere, svilu, specijalnu boju za svilu i druge materijale. Za oslikavanje jedne marame treba joj oko 5 sati.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#e2e2e2″ arrow=“yes“ align=“right“]

HUMANOST

Sanja je veoma angažovana u Udruženju za mentalno zdravlje „Zvonik“ gde odlazi i u mini kreativnim radionicama pomaže licima sa mentalnim oboljenjima da se iskažu i korisno utroše vrijeme.

[/quote]

– Najčešće radim po porudžbi. Često me zovu na rođendane, ispraćaje u penziju i druge povode, i ja onda odlazim na lice mjesta i radim po želji mušterija. Nerijetko neka gospođa želi da sačuva neku omiljenu ali oštećenu haljinu, pa ja uz pomoć svile prekrijem oštećemo mjesto, i mušterija je praktično dobila novu haljinu. Mogu se pohvaliti da mojih rukotvorina ima i u Americi, Australiji, Beogradu, Zagrebu, u Suvenirnici Turističke organizacije Zvornika, gdje se mogu pogledati i kupiti. Izlagala sam i na mnogim prigodnim manifestacijama u Zvorniku, Beogradu, Bjeljini i drugim mjestima, dodaje Sanja.

Drago Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se