4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Učenički dosije kao lična karta osnovca

BANJALUKA – Praksa vođenja učeničkih dosijea u osnovnim školama u RS pokazala se kao vrlo uspješna jer pomaže osnovcima da bolje izaberu srednju školu koja odgovara njihovim afinitetima, a takođe pomaže svim nastavnicima i kasnije profesorima bolji uvid u potencijale, ali i slabosti svakog đaka.

Vođenje učeničkih dosijea počelo je prije četiri godine u svim osnovnim školama, a u te dosije se unose svi bitni podaci o đaku koji mu mogu pomoći u daljem školovanju i profesionalnoj orijentaciji, a takođe ukazuju i na eventualne slabosti.

Nataša Lučić, pedagog iz Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Trebinja, istakla je da se učenički dosijei u ovoj školi aktivno vode za svakog učenika, pišu Nezavisne novine.

„Vođenje dosijea nam omogućava da bolje upoznamo učenike i na kraju im pomognemo i pri izboru srednje škole, u završnom, devetom razredu“, navodi Lučićeva.

Vesna Radulović, pedagog iz Osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Prijedora, ističe da je učenički dosije postao dobar pokazatelj interesovanja i talenata učenika, ali i njegovih prednosti i mana.

„Bitna je saradnja sa roditeljima, jer oni takođe mogu da daju bitne informacije školama koje su značajne za rad sa njihovom djecom tokom školovanja“, kazala je Radulovićeva.

Ona navodi da ovi dosijei značajno doprinose procjeni i buduće profesionalne orijentacije učenika.

„Prema analizama, u našoj školi i dalje veliki broj učenika pokazuje dobre rezultate iz društvenih nauka, mada imamo i dobrih prirodnjaka, logičara matematičara“, kazala je Radulovićeva.

Ona je dodala da je ove godine najviše učenika završnih razreda izrazilo interesovanja za medicinsku školu i srednju tehničku školu – saobraćajni smjer.

Božana Balaban, pedagog u Gimnaziji „Petar Kočić“ u Novom Gradu, potvrdila je da oni preuzimaju dosijee iz osnovnih škola učenika koji upišu Gimnaziju.

„Dosije nam pomaže da bolje upoznamo učenika“, navodi Balabanova.

Ona kaže da je uveden program procjene profesionalne orijentacije učenika maturanata u Gimnaziji.

„Učenici u posljednje vrijeme sve više pokazuju interesovanje za medicinu, stomatologiju, farmaciju, elektrotehnički fakultet, te prirodno-matematički fakultet“, precizirala je Balabanova.

Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Banjaluka, podsjetio je da se učenički dosijei aktivno vode od početka 2011. godine, te da se u njih unose uspjesi učenika, interesovanja, afiniteti, ali i slabosti, vladanje tokom školovanja, kao i zdravstveni problemi.

Podatke u učenički dosije unose učitelji, u višim razredima razredne starješne, u saradnji sa pedagozima i psiholozima. Mišljenović ističe da dosijei pomažu posebno učenicima maturantima da se u saradnji sa školom i roditeljima opredijele za buduću srednju školu.

„Namjera je da učenički dosijei pomognu u daljem školovanju i razvoju učenika u srednjim školama, zbog čega ih osnovne škole dostavljaju srednjim školama po zahtjevima, nakon upisa učenika“, navodi Mišljenović.

On dodaje da i dalje među maturantima u Banjaluci prevladava interesovanje za upis u ekonomsku školu, medicinsku školu i gimnaziju.

„Nadamo se da će ubrzo učenici uvidjeti i prednost tehničkih škola“, naglasio je Mišljenović.

U resornom ministarstvu su istakli da se svi podaci iz dosijea čuvaju kao službena tajna, a dostupni su direktoru škole, radnicima stručne službe, nastavnicima koji rade sa učenikom i roditeljima, odnosno staraocima.

„Učenički dosije se vodi radi kontinuiranog i sistematskog praćenja i unapređivanja rada i podsticanja razvoja učenika kroz cjelokupno osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje“, rekla je Vanja Čolić iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Učenički dosije sadrži:

  • osnovne podatke o učeniku
  • podatke o porodičnoj sredini
  • fizičkom razvoju
  • zdravstvenom stanju
  • o ponašanju učenika u raznim situacijama
  • interesovanja učenika
  • pedagoške i psihološke mjere preduzete prema učeniku i saradnja sa roditeljima
  • opšti uspjeh i vladanje učenika u nastavi

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se