18.4 C
Zvornik
01. октобра 2022.

U Parizu potvrđeno da Crna Gora ne može u NATO

PARIZ – Iz kabineta francuskog predsjednika Fransoa Olanda potvrđen je njegov stav da Crna Gora, kao i ostale zemlje kandidati, ne ispunjava uslove za prijem u NATO.

Prethodno je Olandova izjava o zaustavljanju širenja tog saveza u ovom trenutku otvorila pitanje u crnogorskoj javnosti da li je mislio i na državu koja je u procesu pristupanja, prenosi B92.

Konkretno, Televizija Vijesti je zatražila pojašnjenje Olandove izjave, nakon čega je iz predsjednikovog kabineta odgovoreno da nijedna od zemalja koje su kandidati za članstvo, među kojima je Crna Gora, nisu spremne da dobiju pozivnicu za NATO.

„Crna Gora, kao što je naznačeno u posljednjem izvještaju NATO-a o napretku, mora da nastavi reforme u oblastima koje se ispituju u okviru godišnjih nacionalnih planova, posebno kada je riječ o modernizaciji oružanih snaga i reformi bezbjednosnih snaga. Na osnovu zaključaka sa Samita u Velsu, kandidatura Crne Gore biće preispitana u posljednjem kvartalu 2015. godine“, kaže se u odgovoru Pres-službe francuskog predsjednika.

Vesko Garčević, nacionalni koordinator za NATO, je, komentrišući saopštenje Pres-službe Olandovog kabineta, rekao da tu nema ništa što Crna Gora već nije znala.

„Mi osluškujemo i pratimo šta misle naši saveznici iz NATO saveza… i nastavljamo naše aktivnosti na realizaciji zacrtanih planova, kako bismo do kraja godine dobili pozivnicu za NATO“, kazao je Garčević „Dnevnim novinama“.

Ukoliko Crna Gora do kraja godine dobije pozivnicu za članstvo u Alijansu to će biti veliko priznanje, podsticaj i politički i ekonomski i, ono što je najvažnije, time će otvoriti vrata za ulazak u kolektivni sistem bezbjednosti, poruka je sa sastanka koji su juče u Podgorici održali predstavnici Vlade, Skupštine, lideri partija i ambasadori zemalja članica NATO-a.

Ukoliko pozivnica, međutim, izostane, na sastanku u organizaciji Atlantskog saveta Crne Gore naglašeno je da će NATO ostati dugoročni cilj države, bez obzira na glasove protiv unutar i van nje.

NATO je, mišljenje je učesnika sastanka, najbolji okvir za Crnu Goru da nastavi reforme i stvara društvo u kojem će svi građani i politički lideri i oni koji sada podržavaju članstvo Crne Gore u Alijansi, ali i oni koji se tome trenutno protive, uočiti i uvažiti sve prednosti koje taj savez donosi državi poput Crne Gore.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se