7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

U crkvi Svetog Marka u Beogradu služen parastos

BEOGRAD – U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos za Srbe stradale u martovskom pogromu 2004. godine na Kosovu i Metohiji.

Parastos je služio sveštenik crkve Svetog Marka protojerej stavrofor Trajan Kojić, a prisustvovali su mu brojni građani i predstavnici Udruženja Srba Kosova i Metohije, koje je organizovalo parastos.

„Današnji dan je izuzetno težak i teško je podsećanje na sve što se desilo 17. marta 2004. godine, a što ne smemo zaboraviti ne samo zbog ubijenih i proteranih, nego i zbog svih spaljenih crkava, kuća i sveg srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je predsjednik Udruženja Srba Kosova i Metohije Dušan Simić.

On je novinarima, uoči parastosa, rekao da je pogrom koji se dogodio prije 11 godina usporio povratak Srba, a da je Srbima najteže to što međunarodna zajednica ne čini ništa da počinioci zločina budu kažnjeni.

„Oni koji su nas bombardovali su takođe 17. marta 2004. godine bili na Kosovu i Metohiji i ništa nisu preduzeli. Tek je navodno, 50-tak Albanaca uhapšeno, a bilo je njih 50.000. Ponavlja se istorija da na Kosovu niko nije kriv za ono što se desi Srbima“, rekao je Simić.

Tokom 17. i 18. marta 2004. godine na Kosmetu je ubijeno osam Srba i 11 Albanaca, povrijeđene su 954 osobe, protjerano više od 4.000 Srba i srušeno i oskrnavljeno 35 srpskih bogomolja.

Za dva dana etnički je očišćeno šest gradova i deset sela. Za organizovanje najvećeg nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji od dolaska međunarodnih snaga još nije odgovarao niko od 51.000 Albanaca, koliko se procjenjuje da ih je učestvovalo u nasilju.

Neznatan broj njih osuđen je na manje novčane i kazne zatvora.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se