9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Tužilac prvi put vodio istragu ratnih zločina

SARAJEVO – Istragu protiv visokog funkcionera SDA Šefika Džaferovića i ratnog komandanta u Armiji RBiH Sakiba Mahmuljina zbog ratnih zločina vodio je i ekspresno obustavio tužilac Tužilaštva BiH Kasim Halilčević koji nikada nije radio ni na jednom predmetu ratnih zločina.

Istražne radnje protiv Džaferovića i Mahmuljina su preduzete na osnovu dokumentacije koju je Tužilaštvu BiH predao donedavni potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo. On je u nekoliko navrata od decembra 2014. predao tužiocima oko 15.000 stranica dokumenta o zločinima nad Srbima u Vozući kod Zavidovića. Kebo je rekao da dokumentacija nesumnjivo potvrđuje da je za zločine znao aktuelni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i visoki zvaničnik SDA Šefik Džaferović, koji je bio ratni načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica. Tužilaštvo je, međutim, izdalo naredbu o nesprovođenju istrage, ističući da u dokumentima koje je dostavio Kebo ne postoje osnovi sumnje da je Džaferović počinio krivično djelo. Istu odluku Tužilaštvo je donijelo i za nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina. Protiv njega će, međutim, biti nastavljena druga istraga, koju je Tužilaštvo BiH pokrenulo prije nego što je Kebo dostavio dokumenta.

„Glas Srpske“ saznaje od izvora bliskih Tužilaštvu BiH da Halilčević uskoro odlazi u penziju i da Kebina dokumenta najvjerovatnije nije ni pogledao. S obzirom na to da je Kebo dostavio oko 15.000 stranica dokumenata teško je vjerovati da ih je tužilac za kratko vrijeme mogao i prelistati, a kamo li proučiti.

– Nemoguće je da u tako kratkom roku kvalitetno sagleda sve što je Kebo dostavio. Osim toga Halilčević nikada nije radio na predmetima ratnih zločina. On radi na predmetima opšteg kriminaliteta – kaže naš sagovornik.

U zvaničnoj biografiji Halilčevića objavljenoj na sajtu Tužilaštva BiH piše da Halilčević radi u Odjeljenju tri i da je u toj instituciji od 1. februara 2013. godine

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se