3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Tribunal naložio da se Šešelj vrati u Hag

Apelaciono vijeće Haškog tribunala zatražilo je danas od Sudskog vijeća da odmah poništi odluku o privremenom oslobađanju predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i naredi da se on vrati u Hag.

U odluci se navodi da Sudsko vijeće, odmah po povratku Šešelja u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, treba da Srbiji i Holandiji da priliku da iznesu svoje stavove u vezi sa ovim pitanjem.

Žalbeno vijeće je naredilo da se potom izvrši nova procjena uslova eventualnog privremenog puštanja Šešelja na slobodu.

U odluci se navodi da aktuelni uslovi Šešeljevog puštanja na slobodu treba da ostanu na snazi dok se čeka odluka Sudskog vijeća o poništavanju prethodne odluke.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je ranije Žalbeno vijeće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog vijeća o privremenom oslobađanju lidera SRS Vojislava Šešelja i da odbaci Šešeljev zahtjev da žalba Tužilaštva ne bude prihvaćena.

Lider Srpske radikalne stranke poručuo je da mogu samo da ga uhapse.

„Neka dođe policija. Ona hapsi. Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram da čuvam leđa. Neće biti lak posao da me hapse“, rekao je Šešelj za „Večernje novosti“.

Šešelj je naveo da će država morati da ispoštuje vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu „probati da ospori zahtjev Haga da se vrati, jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena“.

On je naveo da ostaje pri svemu što je govorio od kada se vratio u Beograd.

On je naveo da se nalazi u sjedištu radikala, te da obavlja stranačke poslove, a popodne će biti u Boru gdje će, kako kaže, govoriti na tribini SRS.

Šešelj se neće dobrovoljno vratiti u Hag

Predsjednik Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj neće se dobrovoljno vratiti u Haški tribunal, rečeno je Srni u vrhu ove stranke povodom odluke Žalbenog vijeća Tribunala da zatraži da se lider radikala vrati u haški pritvor.

„Stav predsednika stranke i kada se vratio iz Tribunala i danas je nepromenjen, a to je da se on dobrovoljno neće vraćati u Haški tribunal“, rekao je Srni član Generalnog sekretarijata SRS zadužen za odnose sa medijima Milan Damjanović.

Upitan da li će se Šešelj vanredno obraćati javnosti povodom ove iznenadne odluke Haškog tribunala, Damjanović je podsjetio na to da radikali četvrtkom u 12.00 časova održavaju redovne konferencije za novinare u sjedištu stranke u Zemunu.

 Šef Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocijenio je da je odluka o ukidanju privremene slobode Vojislavu Šešelju još jedna u nizu čudnih i problematičnih odluka ovog suda.

„Nas nisu pitali kada su puštali Šešelja. One garancije koje smo mi dali bile su pod uslovom da ih on prihvati, kao što je trebalo da prihvati i uslove koje je postavio Haški tribunal za privremeno puštanje na slobodu. Na sve to se nisu

obazirali, a sada su doneli odluku koja će ponovo biti problematična“, rekao je Ljajić za „Blic“.

Grabar- Kitarović zadovoljna odlukom Haga o Šešelju

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila je odluku žalbenog vijeća Haškog suda, koje je u ponedjeljak naredilo da se vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, vrati u pritvor u Haagu.

Grabar-Kitarović je u Poreču da je odluka žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o povratku Šešelja u pritvor najmanje što se moglo učiniti u ovoj fazi dok se već godinama čeka presuda.

„Na tragu svojeg pisma glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, pozdravljam ovu odluku žalbenog vijeća Haškog suda da se Vojislava Šešelja vrati u pritvor u Hag jer je to najmanje što se može učiniti u ovoj fazi dok se već godinama čeka presuda. Svima je jasno da je on odgovoran za ratne zločine, da je ratni zaločinac i mjesto mu je u Hagu“, izjavila je Grabar.

Vučić: Vlada idućih dana o odluci žalbenog vijeća u Hagu

Vlada Srbije će se idućih dana izjasniti povodom zahtjeva Žalbenog vijeća da se opozove odluka o puštanju na privremenu slobodu lidera radikala Vojislav Šešelja, poručio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

„Nisam u situaciji da sakrijem ljutnju na vijest zbog nemoralne odluke koju su donijeli. Idućih dana izjasniće se o tome“, kazao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

Vučić je rekao da ne misli da je Šešelj tema, dodavši: „Kada bih sada izgovorio sve što osjećam neko bi pomislio da nisam uspio suzdržati bijes zbog nemoralnih odluka koje su neki donijeli“.

Premijer je primijetio i da je očito da njegov govor povodom obilježavanja godišnjice bombardovanja ispred zgrade Generalštaba, nije naišao na opšte simpatije u svijetu.

„Ali ja ne želim mijenjati ni svoje srce, ni svoj um ni svoj obraz. Te hoću da upozirim da moj ponos i moj moral kao i stabilnost Srbije nemaju cijenu“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se