5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Traže od UN-a da proglasi dan genocida u Srebrenici

BANJALUKA – Velika Britanija uz podršku Holandije i SAD uputiće u Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija novu rezoluciju o BiH, u kojoj se izričito traži da 11. jul bude proglašen međunarodnim danom pomena na žrtve genocida u Srebrenici i da u obrazovni sistem BiH i drugih zemalja uđe gradivo koje će zločine okarakterisati kao genocid, saznaje „Glas Srpske“.

Predložena rezolucija, koja je u posjedu ovog lista, dolazi na dnevni red Savjeta bezbjednosti UN u godini u kojoj će biti obilježeno 20 godina od zločina počinjenih u Srebrenici, o čijem karakteru nema jedinstvenog stava ni u BiH, niti u međunarodnoj stručnoj i političkoj javnosti. Vlasti RS ne poriču da su u Srebrenici počinjeni ratni zločini, ali ne prihvataju da je izvršen genocid. Iako to mišljenje dijeli i Rusija neizvjesno je da li će njen predstavnik u Savjetu bezbjednosti UN uložiti veto na rezoluciju, s obzirom na to da se radi o vrlo osjetljivom humanitarnom pitanju.

Predstavnici Velike Britanije su u prijedlogu rezolucije podvukli da je veoma važno uzimanje u obzir lekcija naučenih iz genocida u Srebrenici i da osuđuju njegovo negiranje. Oni su predložili da države razviju obrazovne programe koji će budućim generacijama usaditi lekcije o genocidu da bi se pomoglo u sprečavanju budućih genocida. Sve države članice UN su pozvane da djeluju u skladu sa Konvencijom o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida da bi se obezbijedilo da se ne ponove događaji, koji su se desili u zaštićenoj zoni UN 1995. godine u Srebrenici.

Zagovornici do sada najoštrije rezolucije o dešavanjima u Srebrenici zatražili su od generalnog sekretara UN da obezbijedi veću saradnju da bi preventivno upozorili na genocid i druge ozbiljne međunarodne zločine. Osim toga, na adrese država članica je upućen poziv da države koje još nisu ratifikovale ili pristale na Konvenciju o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida to pitanje prioritetno razmotre i gdje je potrebno donesu nacionalne zakone da bi ispunile svoje obaveze proistekle iz Konvencije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se