5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Tokio produžio sankcije Pjongjangu

Japan je donio odluku da Sjevernoj Koreji produži sankcije na još dvije godine kao odgovor na odgađanje objavljivanja izvještaja Pjongjanga o otmicama japanskih državljana prije više decenija, saopšteno je iz japanske Vlade.

Portparol japanske Vlade Jošihide Suga rekao je da će Tokio produžiti trgovinske sankcije Pjongjangu i da će biti zabranjeno svim sjevernokorejskim brodovima da uđu u japanske luke, osim u slučaju humanitarnih razloga.

Prema njegovim riječima, Tokio će nastaviti da od Sjeverne Koreje traži objavljivanje izvještaja o otmicama te da će učiniti sve da vrati svoje državljane u matičnu državu.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka pripadnici sjevernokorejske obavještajne službe oteli su više japanskih državljana kako bi njihovim špijunima predavali japanski jezik i kulturu.

Nerazriješeno pitanje tih otmica predstavlja glavnu prepreku u normalizaciji odnosa između dvije zemlje.

Sjeverna Koreja ne negira postojanje tog pitanja koji se odnosi na 13 otetih japanskih državljana, ali to smatra riješenim, jer su se u Japan vratila petorica otetih, dok je ostalih osam preminulo. Japan tvrdi da je oteto 17 ljudi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se