15.4 C
Zvornik
01. октобра 2022.

Teoretičari zavjera – dominiraju!

VAŠINGTON, RIM – Pristalice teorija zavjere prednjače na društvenim mrežama i mnogo su agilnije u komentarisanju vijesti od onih koji vjeruju u nauku – pokazuje istraživanje.

U studiji provedenoj na velikom uzorku od 1,2 miliona ljudi u SAD i Italiji istraženeo je kako se vijesti iz sfere teorije zavjere i naučne sfere konzumiraju i oblikuju na fejsbuku i drugim društvenm mrežama.

Stručnjaci su u internet prostor lansirali 4.709 „trolovskih“ informacija /neistinitih, često ironičnih tvrdnji s ciljem raspirivanja rasprave/ te sarkastičnih imitacija teorija zavjere.

Rezultati su pokazali da je čak 77,92 odsto „lajkova“ te 80,86 odsto saglasnih komentara na ove vijesti stiglo iz redova korisnika koji često posjećuju stranice teoretičara zavjera.

Oni nisu prepoznali dezinformacije čak ni kada su bile – izmišljena satira.

Korisnici stranica teorija zavjera više su fokusirani na postove u vlastitoj zajednici /među istomišljenicima/ i pažnja im je snažnije orijentisana na širenje tih ideja.

S druge strane, korisnici naučnih vijesti manje su zaokupljeni njihovim širenjem među istomišnjenicima i više su skloni da komentirišu na stranicama teoretičara zavjera.

Stručnjaci smatraju da je jedno moguće tumačenje ovakvog ponašanja to da pristalice zavjera žele da šire ono što smatraju zanemarenim u službenom razmišljanju, dok drugi nastoje da spriječi širenje teorija zavjera koje se ne baziraju na provjerenim činjenicama.

Na svaki „lajk“ i komentar na naučnoj stranici dolazi mnogostruko više „lajkova“ i komentara korisnika stranica teorija zavjera.

Ovaj podatak, upozoravaju stručnjaci, ni najmanje nije bezopasan, jer teorije zavjera koje se najviše šire internetom u posljednje vrijeme u razvijenim zemljama – počinju da odnose živote.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se