14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Srbija bliže NATO-u na početku novog hladnog rata

BEOGRAD – Profesor Radovan Radinović iz Beogradskog foruma za svijet ravnopravnih ocijenio je da je u Srbiji već duže na djelu politika da se zemlja metodom „korak po korak“ uvuče u članstvo NATO i upozorava da se važni ugovori sa Alijansom potpisuju uoči 16 godina od agresije na Jugoslaviju, ali i u vrijeme početka novog hladnog rata.

Radinović za današnje „Večernje novosti“ ocjenjuje da Individualni akcioni plan partnerstva koji su u Briselu, u ime Srbije, potpisali ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar odbrane Bratislav Gašić ima niz obaveza koje tek treba analizirati, čak i sa stanovniša njihove /ne/ustavnosti.

„Država se gotovo potpuno predaje u čelični zagrljaj NATO-u. Zaključuju se ugovori, dogovori, planovi i aranžmani, kojim se potpuno obesmišljava takozvani status vojne neutralnosti utvrđen aktom Narodne skupštine Srbije“, upozorava Radinović.

Kao ilustraciju za to on navodi da starješine i vojnici NATO-a na teritoriji Srbije dobijaju prava daleko veća nego što ih imaju starješine ili vojnici srpske Vojske.

„Kada i čime je NATO zaslužio te privilegije?“, pita Radinović i konstatuje da se u martu ove godine nekoliko dana prije 16 godina od NATO agresije i pomena žrtvama, uoči sjećanja na progon Srba i drugih nealbanaca sa Kosmeta, na milionska razaranja potpisuje novi dokument najavljen kao najviši stepen saradnje sa NATO savezom.

„Saradnja sa NATO se podiže na najviši nivo kada se zaoštravaju globalni odnosi u Evropi. To se dešava u vreme zaoštravanja odnosa između Zapada i Istoka, SAD i Rusije, odnosno NATO-a i Rusije. U vreme početka novog hladnog rata“, zaključio je Radinović.

Nato je 24. marta 1999. godine počeo bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije, tokom kojeg je za 78 dana ubijeno 2.500 ljudi, 1.500 civila, a među njima 88 djece.

Tokom Nato agresije ranjeno je 12.500 stanovnika SR Jugoslavije, od kojih 6.000 civila, među kojima 2.700 djece i 5.173 vojnika i policajca. Teško je razorena infrastruktura, privreda, škole, zdravstveni centri, spomenici kulture, medijske kuće…

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se