4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Selo sa tri imena kod Srpca decenijska misterija

SRBAC – Mještani Razboja kod Srpca već decenijama ne znaju kako im se zove selo jer su u opticaju čak tri imena – Razboj Lijevče, Razboj Ljevčanski i Mali Razboj.

Mišljenja o nazivu sela su podijeljena, a česte su i komšijske nesuglasice o imenu mjesta u kojem žive. Konfuzija je učinila da pojedini mještani misle da su u pitanju potpuno različita sela. Treći će, pak, samo reći da žive u Razboju. Svaki od tri Razboja može se naći i u spisima institucija, što unosi dodatnu zbrku. Bilo kako bilo, sve podsjeća na čuvenu scenu iz „Top liste nadrealista“ o selu Veselo.

Odbornik u Skupštini opštine Srbac i mještanin Razboja Jordan Kuvalja kaže da na ulazu u selo stoji tabla Razboj Ljevčanski. On, međutim, smatra da je jedini ispravan naziv Razboj Lijevče, zbog čega je pokrenuo inicijativu da taj naziv bude proglašen zvaničnim i uveden u dokumenta, piše današnji Glas Srpske.

– Imamo dokaze da je ovaj naziv najčešće korišćen kroz istoriju i da se prvi primjenjivao. Mještani često koriste naziv Mali Razboj, što je nepravedno, jer je riječ o selu koje ima više od 900 stanovnika – kaže Kuvalja.

Iako je Skupština opštine njegov prijedlog vratila na doradu, Kuvalju to nije pokolebalo da nastavi sa borbom za Razboj Lijevče.

– Skupština je odlučila da moj prijedlog vrati na doradu kako bi se utvrdile tačne granice i krenulo dalje u proceduru. Planiramo da organizujemo i javnu raspravu u selu o ovom pitanju – kaže Kuvalja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se