-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

SAD širom svijeta organizovale 64 „obojene“ revolucije

VAŠINGTON – Američki novinar i publicista Vejn Medsen tvrdi da su SAD širom svijeta organizovale 64 „obojene“ revolucije i prevrata, uključujući i svrgavanje predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

„Državni sekretar DŽon Keri izjavljuje da SAD nisu podržavale mnogobrojne ‘obojene’ revolucije po svijetu. Gospodinu državnom sekretaru treba poslati pakovanje od 64 olovke u boji – po jednu za svaku revoluciju koju je od svrgavanja Slobodana Miloševića spremao Vašington“, naglasio je Medsen.

On je ukazao da sadašnji američki državni sekretar, koji je učestovao u radu senatskog Komiteta za međunarodne odnose, „mora bolje od drugih da poznaje“ američku politiku organizovanja, podsticanja i pomaganja „obojenim“ pokretima.

„Pogotovo što je DŽon Keri bio i predsjednik tog komiteta, i usmjeravao mnoge rasprave koje su bile posvećene svrgavanju ‘sandinističke’ vlade u Nikaragvi. Interesantno je da je u to vrijeme Keri vatreno oponirao pristalicama organizacije državnih udara, ali je na kraju ipak postao ‘idealni skrivač’ i lobista takvih aktivnosti“, napominje Medsen.

Ovaj publicista navodi i spisak zemalja u kojima je, prema njegovom mišljenju, izveden državni udar uz učešće i podršku Vašingtona: „Revolucija Ruža“ u Gruziji, „Narandžasta revolucija“ u Ukrajini, libanska „Revolucija kedra“, „Revolucija maslina“ u Palestini, „Revolucija tulipana“ u Kirgiziji, a na spisku su i državni udari u Jugoslaviji, Kuvajtu, Libiji, Burmi, Tibetu, Iranu i drugim zemljama, prenosi portal „Fakti“.

„U planu su bile i ‘revolucije’ u Moldaviji, Mongoliji, Uzbekistanu, Ekvadoru, Boliviji i Bjelorusiji“, navodi Medsen.

Medsen je podsjetio da, nakon što je poslije državnog udara, u organizaciji američke CIA, svrgnuti predsjednik Hondurasa Manuel Zelaja rekao da planira povratak na vlast, DŽon Keri ga je podržao rekavši da je on „demokratski izabrani predsjednik“.

„Ali, Keri nije podržao takvu ideju u slučaju predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča koji je, kao što je poznato, demokratski izabran i lišen vlasti neustavnim putem“, ističe Medsen.

On ocjenjuje da, tokom svog formiranja, predstavnici američke politike elite prolaze „solidnu školu licemjerja“, prolazeći elitne obrazovne ustanove, radeći u vladinim analitičkim centrima ili navladinim organizacijama.

Medsen ističe da ni Kina „nije imuna“ na američke „obojene“ revolucije.

„Peking je prvi put testiran da li je u stanju da se ‘odbrani’ tokom protesta na Tibetu, a zatim i u Hongkongu“, navodi Medsen.

Medsen u događajima u Hongkongu vidi trag nevladinih organizacija na čijem su čelu ćerke milijardera DŽordža Soroša – „Trace Foundation“ i „Tsadra Foundation“, koje daju podršku vladi Tibeta u progonstvu.

Medsen je pronašao „tragove“ ovih organizacija i u takozvanoj „Revoluciji šafrana“ u Burmi, koja je počela pozivima na protest objavljenim na jednom sajtu na kineskom jeziku čiji se domeni nalaze u SAD.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se